lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Nybildat bolag ska öka rivningstakten av oljeriggar

Publicerad: 1 juli 2021, 09:41

Oljeplattformen Ringhorn i Norge. Inom tio år beräknas 900 000 ton stål kunna återvinnas enbart från huvuddäcken från uttjänta oljeplattformar i Nordsjön.

Foto: arild lilleboe

Alltfler plattformar till havs ska rivas och återvinnas. Med nuvarande takt kommer arbetet pågå i ett sekel. Ett nystartat bolag ska öka rivningstakten och återvinna enorma mängder stål.

Ämnen i artikeln:

OljaÅtervinning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Med dagens rivningstakt tar det 100 år att riva och återvinna de 10 000 olje- och gasplattformar som finns över hela världen. Nu går Aker Solutions och AF-gruppen ihop och bildar ett globalt bolag för att öka rivnings- och återvinningstakten för oljeriggar och andra offshoreinstallationer. Enligt AF-gruppen, som redan i dag har ett bolag som river oljeplattformar, finns 900 000 ton återvinningsbart stål bara i huvuddäcken på plattformar i Nordsjön som behöver rivas och återvinnas före 2030.

”Hållbarhet och cirkulär ekonomi blir centrala satsningsområden i det nya bolaget, och vi ser en ökad aktivitet på marknaden för avveckling och återvinning framöver”, säger Kjetel Digre, koncernchef i Aker Solutions, i en skriftlig kommentar.

Bolagen menar att de kan bidra med ett betydande bidrag till en grön omställning och ska ”leverera på de gröna, cirkulära ambitionerna som är beskriva i FN:s hållbarhetsmål”. När det gäller rivning av oljeriggar handlar det framför allt om att betrakta plattformarna som materialbanker där stora mängder stål kan inhämtas och återvinnas och därmed minska utsläpp av koldioxid jämfört med nyproduktion av stål. I dagsläget ligger återvinningsgraden för oljeriggar på 94 procent.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev