Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Radioaktivt avfall skapar oro i USA

Publicerad: 25 februari 2013, 08:25

Behållare med radioaktivt avfall läcker i nordvästra USA.

Ämnen i artikeln:

Usa

Energidepartementet avslöjade i förra veckan att en av de 177 underjordiska behållarna vid Hanford Nuclear Reservation läcker radioaktiv vätska. Men nu visar det sig att det är minst sex tankar som läcker, rapporterar SVT Nyheter.

– Det finns verkligen nivåer som oroar oss och som kräver handling, säger Washingtons guvernör Jay Inslee till tidningen The Seattle Times.

Anläggningen för radioaktivt avfall har varit igång sedan 1940-talet som en del av Manhattanprojektet. Ända fram till 1987 producerades det plutonium på platsen.

Behållarna rymmer tillsammans miljontals liter radioaktivt avfall, och många av dem har sedan länge passerat sin beräknade livslängd på 20 år.

En läsarkommentar av Ann Elk i The Seattle Times fångar allmänhetens frustration:

– Om en terrorist hade släppt en ”smutsig bomb” med lika mycket radioaktivt material i en större stad, skulle hela landet ha mobiliserats. Men eftersom det är vår egen regering som har gjort det, kommer de att sitta på händerna tills eländet når grundvattnet och Columbiafloden är radioaktiv.

Enligt Jay Inslee finns det dock ingen risk för att läckaget på kort sikt ska förorena Columbiafloden, som ligger åtta kilometer från anläggningen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev