torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Rapport: Elektronik och kläder för 22 miljarder euro direkt till soptippen

Publicerad: 28 november 2022, 09:28

Att slänga eller inte slänga? Foto: Getty Images/Siewwy84

Textil och elektronik för 22 miljarder euro förstörs varje år globalt enligt en forskarstudie publicerad i Science Direct. Det handlar om varor som aldrig ens använts.

Ämnen i artikeln:

AvfallSocial hållbarhetÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Ohållbart stora mängder varor som aldrig sålts eller lämnas tillbaka av kunderna förstörs. Det konstaterar en studie publicerad i Science Direct, som bland andra forskare vid Lunds universitet deltagit i. Utvecklingen har varit explosionsartad, menar de.

”Detta kan tillskrivas en rad faktorer, såsom den ökande populariteten av hemleveranser, returrätter som är gratis för konsumenten och förekomsten av produkter av låg kvalitet som inte motsvarar konsumenternas förväntningar”, skriver professor Oksana Mont som deltagit i studien, i en debattartikel i Aftonbladet.

Hon använder begreppet returkultur. I artikeln i Science Direct skriver forskarna att det inte bara handlar om brist på hållbarhet vad gäller miljö utan att det även blir socialt ohållbart att några returnerar prylar som då blir skräp medan andra har svårt att få livet att gå ihop. 

”Det är tydligt att förstörandet av produkter är ett avgörande hinder för ett resurseffektivt samhälle och en rättvis ekonomi. Det kräver uppmärksamhet I politiken,” skriver forskarna i sin artikel.  

· Läs mer: Det här har EU föreslagit: Förbjud destruktion.  

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev