Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Avfall

Replik: Näringslivet är redan med på att uppfylla matavfallsmålet

Publicerad: 28 Juni 2011, 09:20

I Miljöaktuellt 27 juni argumenterar företrädare för branschorganet Återvinningsindustrierna för en avreglering av kommunernas ansvar för matavfall och annat hushållsavfall från verksamheter. Det skulle motverka syftet och leda till fler transporter och mindre biogas, skriver Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige, som företräder kommunerna och deras bolag inom avfall och återvinning.


Tidigare debatt: Så kan näringslivet öka matåtervinningen

Näringslivets medverkan är en självklarhet för att skapa nyttigheter som biogas och biogödsel. Näringslivet, däribland medlemmarna i Återvinningsindustrierna, är både avfallslämnare, konsulter, processleverantörer och entreprenörer. Lika självklart är att Sverige inte hade varit världsledande inom biogasområdet utan kommunernas ansvar. Det har gjort det möjligt att förverkliga högt ställda miljöambitioner, som inledningsvis ofta visat negativa ekonomiska resultat, men gett stora miljövinster. Sådant kan bara ske inom ramen för ett ansvar som vilar på allmänintresset. Matavfallsmålet 35 procent är ännu inte uppnått, men vi är på god väg (ca 25 procent 2010). Miljömålsberedningens förslag om skärpta mål med 40 procent till 2015 visar att man litar på kommunernas förmåga.

Det gör däremot inte Återvinningsindustrierna som ”genom ett enkelt beslut” vill begränsa kommunernas ansvar. Det vore ingen bra idé. Det är inget ”enkelt beslut” att med stora konsekvenser förändra det ansvar som kommunerna utgår ifrån för sin planering. Det gäller oavsett om kommunen är ägare till en biogasanläggning eller beställare av en transporttjänst, som just Återvinningsindustriernas medlemmar ofta i praktiken utför. Det är inte heller strikt juridiskt något särskilt ”enkelt beslut” eftersom det krävs lagändringar i Miljöbalken. Men först och främst vore det kontraproduktiv. Utredningar inom Naturvårdsverket för flera år sedan visade att det mesta talade emot en avreglering, ur miljösynpunkt.

Kommunernas hantering innebär att man ordnar ”kollektivtrafik för hushållsavfall”, dvs ser till att matavfall, både från verksamheter och hushåll, hanteras rationellt och samordnat för att till slut nyttjas i samma biogasanläggning. Det är tvärtom för industrins farliga avfall som självfallet inte alls ska hanteras ihop med kommunernas hushållsavfall. Den jämförelse som debattörerna argumenterar för faller därför. På samma sätt brister jämförelsen med det brännbara avfallet som levereras till kommunernas energianläggningar. Där handlar det om verksamhetsavfall, inte hushållsavfall.

Avfall Sverige arbetar för att minska mängderna avfall – det är den största miljönytta vi kan göra. Men när avfallet väl uppstår, är det viktig att det tas om hand på ett korrekt sätt.
Biogasområdet ligger i tiden. Avfallsråvaror omvandlas till biogas och biogödsel. Återvinningsindustrin är välkommen att bidra till den fortsatta utvecklingen. Det vore emellertid bättre om man lade sitt engagemang på att ta in mer avfallsråvaror i det avfall som ligger utanför kommunernas ansvar, och som är så mycket mer omfattande, snarare än att försvåra kommunernas möjligheter att fullfölja det samhällsuppdrag som regering och riksdag lämnat.

Weine Wiqvist,
VD Avfall Sverige

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.