Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Så kan kommuner mäta klimatavtryck från avfallstransporter

Publicerad: 14 december 2021, 10:28

Ett nytt verktyg från Chalmers mäter kommunernas klimatpåverkan.

Foto: PeopleImages

Ett nytt verktyg från Chalmers ska ge kommunerna i Sverige stöd med att beräkna hur de bäst kan minska klimatpåverkan i sin avfallshantering.


Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterAvfall

Chalmers industriteknik har tagit fram en metod, baserat på Excel, som kan hjälpa kommunerna att analysera vilka åtgärder som bäst minskar utsläpp och energianvändning.

”Syftet är att kommunerna ska få hjälp att jobba än mer klimatsmart och bidra till att Sverige kan nå klimatmålet om nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045. Kommuner som har bytt från diesel till HVO har redan kommit långt. Men det är viktigt att fortsätta minska energianvändningen och utsläppen, till exempel genom ruttoptimering eller satsningar på minskade mängder avfall. Här kan det nya verktyget ge handfasta råd”, säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige, i ett pressmeddelande. Det var Avfall Sverige som gav Chalmers uppdraget att ta fram verktyget

Sveriges klimatmål är att minska utsläppen från inrikes transporter med 70 procent senast 2030. Insamling av avfall från hushåll och andra områden har en stor påverkan på transporterna. För gods- och persontrafik har det funnits beräkningsmodeller för hur klimatpåverkan kan mätas, men för avfallstransporter har det hittills saknats verktyg.

Läs rapporten från Avfall Sverige

Ylva Bergman

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ylva.bergman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterAvfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.