Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Avfall

Så vill Avfall Sverige lösa elskrotsproblemet

Publicerad: 24 Augusti 2010, 09:38

1 procent – 12.000 ton – av allt elavfall hamnar i hushållssoporna. Avfall Sverige har en lösning på problemet.


Brister i insamlingssystemen gör att mängder av småelektronik hamnar i soppåsen istället för att tas omhand på rätt sätt. Det menar Avfall Sverige som i en rapport lyfter fram ett alternativ – insamlingsskåp i livsmedelsbutiker. Insamlingsskåpet Samlaren som har utvecklats av Renova i samarbete med Kretslopskontoret i Göteborg och Industridesign vid Chalmers har testats på ett 50-tal platser i Västsverige, södra Sverige och Mellansverige.

En utvärdering av sex av skåpen visar att det hamnar närmare ett ton småelektronik i vart och ett av skåpen. Mängden inlämnat material har dessutom ökat i takt med att Samlarna blivit mer kända. Renova menar att en ytterligare etablering av Samlare skulle innebära att mer avfall samlas in.

– Samlaren gör det enkelt för oss att göra en bra insats för miljön. Att sortera bort det farliga avfallet är ju en av de viktigaste uppgifterna för oss alla i det vardagliga miljöarbetet, säger David Dalek, affärsutvecklare på Renova, i en kommentar.

Plockanalyser visar att omkring 1 procent av allt elavfall hamnar i soppåsen. Det motsvarar 12.000 ton årligen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.