Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Så vill regeringen få bukt med illegala avfallstransporter

Publicerad: 30 oktober 2009, 10:23

Nu ska det bli svårare dumpa avfall illegalt i andra länder. Här är de nya befogenheter som regeringen vill ge polis och andra myndigheter.


Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

För att göra det svårare för organiserade ligor och oseriösa företag att transportera bort avfall och dumpa det i andra länder har nu regeringen lagt fram ett förslag om ökade befogenheter för polis och myndigheter. Bland annat ska polisen få större möjligheter att ingripa direkt mot de illegala avfallstransporterna. En viktig förändring är att man vill straffbelägga också försök till illegala transporter, något som hittills inte är straffbart.

Illegala avfallstransporter är ett växande problem. Det kan handla om utjänta frysar och kylar, kemikalier, elavfall som datorer och mobiltelefoner eller skrotbilar som hamnar i fattiga länder med dålig kontroll på avfallshanteringen.
– Det är en fråga om miljö, hälsa och solidaritet. Avfall ska inte kunna transporteras bort och dumpas i länder som har dålig eller obefintlig kontroll över avfallet. Det är inte okej att svenskt avfall såsom gamla skrotbilar exporteras till exempelvis Afrika. Därför är det viktigt att effektivt kunna ingripa mot illegala avfallstransporter, säger miljöminister Andreas Carlgren i en kommentar.

Regeringens
förslag finns i den lagrådsremiss som regeringen beslutade om igår, torsdag –  "Otillåtna avfallstransporter och manipulerade avgasreningssystem". Den tyngsta delen av förslaget handlar just om att straffbelägga också försök till brott inom avfallshanteringen.
– Genom att även göra försök till brott straffbart skapas ökade möjligheter att kunna ingripa mot illegala avfallstransporter innan de lämnar Sverige. Det här gör straffreglerna mer effektiva, säger Andreas Carlgren.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.