fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

”Skatten på avfallsförbränning ökar inte återvinningen av material”

Publicerad: 7 oktober 2021, 09:24

Förbränning av avfall i Högdalenverket. Foto: Anders Wiklund/TT

Den nya skatten på avfallsförbränning tycks missa sitt huvudsakliga mål. Samtidigt kan de svenska utsläppen minska, menar Skatteverket.

Ämnen i artikeln:

AvfallÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinning

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Försiktighet kring nyinvesteringar i anläggningar för avfallsförbränning och minskad avfallsförbränning av importerat avfall, med minskade växthusgasutsläpp i Sverige som följd, är en sannolik effekt av avfallsförbränningsskatten som infördes förra året. Samtidigt ser skatten ut att missa sitt huvudsakliga syfte, att på lång sikt öka materialåtervinning. Den slutsatsen kommer Skatteverket fram till i en ny utvärdering av avfallsförbränningsskatten.

Enligt analysen från Skatteverket har skattens effekt på materialåtervinningen varit försumbar på kort sikt och är troligen relativt liten även på längre sikt. Anledningen bedöms vara att materialåtervinning av kommunalt avfall främst kan öka genom ökad källsortering och att det tycks vara svårt att påverka hushållens källsortering via prisincitament med de avfallssystem och andra kommunala förutsättningar som finns i Sverige. 

”Inte heller det kommunala avfallet som uppkommer i verksamheter förväntas påverkas i någon större omfattning av avfallsförbränningsskatten givet den incitamentsstruktur som finns i dag”, skriver Skatteverket.

Läs rapporten ”Utvärdering av avfallsförbränningsskatten” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev