Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Avfall

SKB vill inte utreda alternativ till förvaring av kärnavfall

Publicerad: 3 April 2013, 08:17

Trots kritik från tunga myndigheter vill kärnkraftsindustrins bolag SKB inte utreda alternativa metoder att förvara kärnavfall. Bolaget står fast vid att avfallet ska kapslas in och förvaras i bergrum under Forsmark.


Ämnen i artikeln:

Forsmark

För två år sedan lämnade kärnkraftsindustrins bolag, SKB, som ansvarar för kärnavfallet, sin ansökan om att bygga ett slutförvar till Strålsäkerhetsmyndigheten och till Mark och miljödomstolen. Men trots att såväl Strålsäkerhetsmyndigheten som statens rådgivande organ anser att bolaget bör analysera alternativ och titta på ifall avfallet istället kan slutförvaras i djupa borrhål, eller återanvändas i framtida reaktorer, är detta ingenting som bolaget har för avsikt att göra säger SKB:s direktör Saida Laarouchi Engström till Sveriges Radio.

– Att tro att vi kommer att använda det här bränslet som vi har idag i de framtida reaktorerna är inte realistiskt alls. Även Frankrike, som är de som leder utvecklingen, avser att ta hand om sitt använda kärnbränsle här och nu. De kommer inte att ladda sina framtida reaktorer med det använda bränsle som finns idag.
SKB står fast vid att kärnavfallet bör placeras i kopparkapslar och bentonitlera i bergrum vid Forsmark. Då kan frågan om återanvändning avgöras i framtiden säger Saida Laarouchi Engström till Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Forsmark

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.