Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Småstad halverade mängden deponiavfall

Publicerad: 20 augusti 2010, 07:56

Ett nytt system för avfallshantering minskade den amerikanska småstaden Sanfords mängd avfall till deponi med 50 procent.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Sanford i amerikanska delstaten Maine införde nyligen ett nytt system för avfallshantering där hushållen får betala beroende på hur mycket sopor de slänger. Systemet kallas PAYT (Pay-As-You-Throw) och har snabbt resulterat i att mängden sopor till deponi har minskat med 50 procent, samtidigt som återvinningsgraden har ökat med hela 150 procent.

Eftersom avfallshanteringen oftast ingår i fastighetskatten så behöver amerikanska hushåll sällan reflektera över kostnaderna som deras sopor resulterar i. Men med PAYT-systemet tvingas de att direkt konfronteras med de ekonomiska konsekvenserna, eftersom de får betala mer ju mer de slänger. Och förhoppningsvis kan systemet även få invånarna att reflektera mer över sin inverkan på miljön.

Och faktum är att stadens invånare faktiskt tjänar pengar på systemet. Den halverade mängden sopor innebär nämligen en halverad kostnad av stadens avfallsavgifter som betalas till Maine Energy Recovery Company. Dessa besparingar på cirka 250 000 dollar om året, kommer att komma invånarna till del i form av sänkta skatter.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev