Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Sönderrostade tunnor med kärnavfall rapporterades inte

Publicerad: 9 mars 2012, 10:04

Tyska lokalpolitiker vill förbjuda Vattenfalls verksamhet i området.

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Det var i december förra året som Vattenfall upptäckte sönderrostade stålfat med lågstrålande kärnavfall på det stängda kärnkraftverket Brunsbüttels, men företaget meddelade inte myndigheterna. Istället upptäcktes tunnorna i januari vid en rutinkontroll av myndigheten TÜV Nord. Nu vill lokala politiker att Vattenfalls tillstånd dras in, meddelar SR International.
‒ Vi känner ju igen det här från tidigare. I lagerområdena Asse och Gorleben hade man ju bara tippat radioaktivt material rakt ner i schaktet. Vattenfall har upprepade gånger underlåtit att informera allmänheten eller informerat felaktigt. Därför anser jag att Vattenfall inte är en pålitlig kärnkraftsoperatör. De underskattar gravt vilka risker som finns med kärnkraft och även hur känslig allmänheten är för säkerthetsfrågor. Därför borde man ta ifrån Vattenfall godkännandet att driva kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel, säger Robert Habeck, gruppledare, för de gröna.

Kontrollmyndigheten upptäckte först ett fat som var sönderfrätt av rost, men vid noggrannare kontroller upptäcktes fler. Vattenfall har medgivit att informationen brustit på ett oacceptabelt sätt, och har tillsatt en internutredning.
‒ Just nu undersöker vi vem som informerade när. Sedan får vi se vilka åtgärder som måste göras för att säkerställa att vi får direkt information i framtiden, säger Ivo Banek, informationschef på tyska Vattenfall.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev