Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Avfall

Svensk avfallsprocess lyfter – i Kina

Publicerad: 17 januari 2011, 10:47

Det ville sig inte för reculture-processen i Sverige när det begav sig. Men det som slutade med konkurs här håller nu på att lyfta i Kina där avfallsbergen växer lavinartat.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Greentech-företaget Reculture vädrar morgonluft i Kina. Företaget, som gick i konkurs och kastades ut från Stockholmsbörsen för tio år sedan, siktar tillsammans i ett kinesiskt joint venture-bolag på att etablera 20 anläggningar för produktion av biobränsle utvunnet av hushållsavfall, skriver The Swedish Wire.

Bolaget grundades 1986 och noterades på börsen. 2000 gick bolaget i konkurs till följd av ekonomiska problem. Ett år senare köptes Reculture-patenten av tre företag, Wermia, Helltec och Dottevik Management. Tillsammans med kineserna väntar nu alltså en comeback för företagets process som utvinner biobränsle och vatten ur hushållsavfall. Processen har rötter i bland annat pappersindustrins återvinning av returfiber och vattenrening.

Den kinesiska marknaden för verksamheten bedöms av aktörerna som lysande. Mängden hushållsavfall har vuxit till 200 miljoner ton och väntas växa 10 procent årligen.

Reculture-processen ger ett bränsle i form av briketter vars energiinnehåll är 5,7 MW per ton torrsubstans. Det är, enligt bolaget, mellan 20 och 25 procent högre än energiinnehållet i bränsle som torkad och pelleterad flis.

Process som hittat en marknad.

Just nu byggs en demo-fabrik för 800 miljoner kronor i den kinesiska kuststaden Xiamen. Utrustningen till fabriken importeras från Sverige. Flera svenska företag är inblandade i projektet, däribland Atek, R. Sjöstrand, Cellwood och Noss, skriver The Swedish Wire. Företaget räknar med att etableringarna av de 20 anläggningarna ska ske under mellan fem och tio år och vara värda mellan fem och tio miljarder kronor.

Målet är att expandera verksamheten till andra marknader. Både USA och Sydamerika har besökts.

– Vi arbetar över hela världen och strävar efter att hitta nya kunder i nya länder, säger Willy Heyman, vd för Reculture AB till The Swedish Wire.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.