fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Sverige i botten på skrotlista

Publicerad: 19 augusti 2021, 09:40

Det ligger hundratals miljoner mobiltelefoner och samlar damm trots att de kan återanvändas eller återvinnas. Foto: Karen Poghosyan

Svenskarna är de som har flest mobiler som samlar damm och är sämst på att återanvända gamla mobiler.

Ämnen i artikeln:

SverigeAvfallÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


När det gäller återvinning och återanvändning av gamla mobiltelefoner ligger Sverige riktigt illa till. Svenskarna har flest gamla mobiler som samlar damm, minst andel återanvändning och är näst sämst på att ge bort eller sälja använda mobiler. Det visar en undersökning av 27 länder, initierad av Rebuy, ett företag som specialiserat sig på handel med begagnade varor.

”Bara i de här 27 länderna uppskattas att 771 miljoner telefoner ligger och samlar damm. Många av de här telefonerna fungerar perfekt men uppfattas bara inte som tillräckligt trendiga för att använda”, säger Philipp Gattner, vd för Rebuy, i en skriftlig kommentar.

Det finns flera hållbarhetsaspekter förknippade med oanvända mobiltelefoner. Förutom risken att de inte återvinns på ett korrekt sätt så är det ett resursslöseri när elektroniska varor inte används hela sin livslängd. Dessutom finns värdefulla metaller i telefonerna som kan återvinnas och minska behovet av ny gruvbrytning.

”Undersökningen visar att många av oss har guld, silver, palladium och andra värdefulla metaller liggandes i våra mobiler som skräpar i skåp och lådor. Värdet på metallerna är i storleksordningen 20 miljarder kronor”, säger Philipp Gattner.

Läs Mobile phone e-waste index

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev