torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Tullverket stoppade rekordmycket miljöfarligt avfall 2022

Publicerad: 3 februari 2023, 14:24

Tullverket gjorde rekordbeslut av avfall 2022. Foto: Tullverket/Pressbild

2022 stoppade Tullverket mer än 1 000 ton miljöfarligt avfall från att exporteras från Sverige. Det är en ny rekordnotering.

Ämnen i artikeln:

SverigeAvfall

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Tullverket har summerat hur mycket miljöfarligt avfall de stoppat från illegal export och det rör sig om en ny rekordnotering. Drygt 1043 ton miljöfarligt avfall stoppades från otillåten export till länder i Afrika och Asien, uppger myndigheten i ett pressmeddelande. Störst ökning stod Stockholms län för. Där stoppades under 2022 totalt 623 ton avfall från otillåten export, en ökning med 365 ton jämfört med året innan.

”En förklaring till den kraftiga ökningen är att vi intensifierat arbetet med att stoppa farliga avfallstransporter. Det har blivit ett större fokus både nationellt och internationellt på att den här miljöfarliga verksamheten måste begränsas så långt det är möjligt”, säger Henrik Sjökvist, biträdande chef på Tullverkets kontrollavdelning i ett pressmeddelande.

Tullverkets siffror visar att nya mottagarländer har dykt upp bland länderna dit svenskt avfall exporteras. Efter att Kina införde hårdare importregler för plastavfall har exporten ökat till andra asiatiska länder. Fyra fall av olaglig plastexport till Indien har avslöjats i Helsingborg och från Göteborg har två exporter av plast till Singapore och Malaysia stoppats, noterar Tullverket.

Tanzania är ett annat nytt mottagarland – dit har fyra containrar från Stockholm med blandat innehåll stoppats.

Det förekommer också en specialisering bland mottagarländerna. Förenade Arabemiraten och Benin har riktat in sig på bilar och bildelar, Bolivia och Chile på lastbilar och delar till dessa medan Pakistan är mottagare av kylkompressorer. Till länderna i Västafrika är det som tidigare år en blandning av olika sorters avfall, skriver Tullverket.

EU-parlamentet röstade tidigare i år ja till ett förslag om hårdare regler för export av avfall och det mesta pekar på hårdare regler för avfallsexport i framtiden.

”Allt tyder på att fler sorters avfall kommer att bli förbjudna. Dessutom väntas fler länder sättas upp på listan dit avfall inte får exporteras. Det kommer också bli tuffare påföljder för de som bryter mot regelverket”, säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket, i pressmeddelandet.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev