onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Undantag från det kommunala avfallsansvaret sågas

Publicerad: 8 september 2022, 07:50

Naturvårdsverkets förslag på undantag från det kommunala avfallsansvaret kritiseras av Avfall Sveriges vd Tony Clark. Foto: Rosie Alm

Naturvårdsverket har gått utanför sitt uppdrag och har tagit fram olämpliga förslag, menar Avfall Sverige.

Ämnen i artikeln:

Avfall

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


De förslag på undantag från det kommunala ansvaret för avfall som Naturvårdsverket nyligen presenterade sågas nu av Avfall Sverige. Bland annat menar organisationen att Naturvårdsverket har gått utanför myndighetens uppdrag.

”Det är allvarligt att Naturvårdsverket i praktiken föreslår en delavreglering av kommunens ansvar när det gäller använt matfett från hushåll eftersom förslaget inte är begränsat till matfett från verksamheter. Avfall Sverige anser inte att de förslag som Naturvårdsverket lägger fram är lämpliga. Förslagen är dessutom inte i linje med det som Naturvårdsverket hade i uppdrag att utreda”, säger Tony Clark, vd på Avfall Sverige, i en kommentar.

Förslagen från Naturvårdsverket innebär bland annat en avgränsad valfrihet att anlita annan än kommunen för hantering av kommunalt avfall från detaljhandeln, att använt matfett undantas från det kommunala ansvaret och att kommunerna får ett tydligt ansvar för utgrävda massor med invasiva främmande arter från hushållen.

Läs mer om Naturvårdsverkets förslag 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev