fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Avfall

Vattenfall: Alla gamla turbinblad ska återvinnas senast 2030

Publicerad: 13 oktober 2021, 09:21

Vattenfall inför ett eget deponiförbud av alla sina vindturbinblad. Foto: JONAS EKSTROMER

Vattenfall inför ett omedelbart deponiförbud av alla sina gamla vindturbinblad. Målet är att alla turbinblad ska återvinnas senast 2030.

Ämnen i artikeln:

VindkraftverkVattenfallAvfallVindenergiVindkraftÅtervinningForskning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Det statliga energibolaget Vattenfall meddelade i dag att de omgående förbjuder deponi av sina gamla vindturbinblad. Målet är att senast 2030 ska alla deras turbinblad återvinnas och till 2025 har bolaget satt ett delmål om återvinning av hälften av turbinbladen.

”Det är inte längre acceptabelt att vindkraftsbranschen deponerar sitt kompositavfall, inte ens i de fall då landets egen lagstiftning medger detta”, säger säger Eva Philipp, chef för miljö och hållbarhet på Business Area Wind vid Vattenfall i en kommentar.

För att lyckas med åtagandet måste ny teknik utvecklas för att kunna återanvända gammalt kompositavfall i nya produkter. Framöver ska ny konstruktion underlätta återvinning av framtidens vindturbinblad och öka värdet av framtidens kompositavfall. 

”Då storskaliga lösningar för de här utmaningarna saknas i dagsläget krävs stora insatser för att det ska gå att infria detta långsiktiga mål. Vi kommer därför att delta i forskningsprojekt och tillhandahålla turbinblad för forskningsändamål för att främja teknisk innovation och testa mer avancerad återvinningsteknik”, säger Eva Philipp.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev