Biologisk mångfald
En utvärdering genomförd av forskare vid Lunds universitet visar att det privatpersoner gör i sina trädgårdar kan bidra positivt till den biologiska mångfalden. En sak är dock viktigt att ha med sig när framtida kampanjer ska anordnas, enligt studien.
Biologisk mångfald
Det är inte bara PM Nilsson som tyckte det var okej att fiska ål olagligt. Även i domstolar förekommer inställningen att tjuvfiske inte är en så allvarlig brottslighet. Det säger Henrik Svedäng till Aktuell Hållbarhet efter att statsministerns statssekreterare först förnekat och sedan erkänt för polisen att han fiskat ål utan särskilt tillstånd.
Biologisk mångfald
Lula da Silva har nu tagit över presidentposten i Brasilien efter Jair Bolsonaro med ett löfte om att stoppa avskogningen i Amazonas. Tre kvinnor får huvudroller i räddningsplanen. Men allt är inte frid och fröjd. Så här säger ett par svenska miljöorganisationer om utvecklingen.
✓ Urfolkskvinnorna som tillsatts av Lula
✓ Duktiga miljöministerns comeback
✓ Handelsavtalet som kan stjälpa utvecklingen – och rädslan för svenska regeringen
✓ Norska glädjen: Amazonasfonden återupprättas
Biologisk mångfald
Cop 15 är inte över, det är resultatet av ett oväntat agerande från Ryssland tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid. Åsikterna går isär om vad det kan få för konsekvenser för arbetet framöver.
Biologisk mångfald
Klockan 9.40 på måndagen svensk tid kom beskedet att en överenskommelse nåtts på FN-mötet om biologisk mångfald i Montreal, Cop 15. Här är vad avtalet innebär för såväl stater som bolag och finansiella institutioner.
Biologisk mångfald
EU:s fiskeministrar röstade natten till i går igenom ett förlängt fiskestopp för ål, sex månader istället för tre. Kritiker anser dock att detta inte är tillräckligt och att EU-beslutet innehåller kryphål.
Biologisk mångfald
Sverige lägger sina nationella intressen åt sidan och står till fullo bakom EU:s förhandlingskrav under Cop 15. Det sa miljöminister Romina Pourmokhtari under en pressträff på fredagseftermiddagen och lovade mer pengar till det globala arbetet med biologisk mångfald. Departementsrådet Fredrik Hannertz sammanfattade hur förhandlingarna går.
Biologisk mångfald
Under den pågående FN-konferensen om ett ”Parisavtal” för naturkrisen är världens ögon riktade mot den pågående lagstiftningsprocessen om EU:s direktiv om naturrestaurering, enligt WWF. Miljöorganisationen trycker på att lagpaketet är en förutsättning för att både nå klimatmål och att upprätthålla samhällen och företag.
Biologisk mångfald
På tisdagen sker den officiella invigningen och på onsdagen börjar äntligen den uppskjutna FN-konferensen om ett ”Parisavtal” för biologisk mångfald. Här är vad du behöver veta om förhandlingarna.
Biologisk mångfald
Fyra övergripande frågor står på spel när världens länder ska enas om ett Parisavtal för biologisk mångfald på Cop 15 som inleds nästa vecka. Samtidigt känns svårigheterna att enas igen från klimatförhandlingarna.
Klimat
Igår beslutade EU-ministrarna med ansvar för klimat och miljö att de nationella målen för klimatutsläpp ska skärpas, inför det stora klimatmötet Cop 27 i Egypten. De satte också mål för biologisk mångfald inför FN-mötet i Montreal i december.
Biologisk mångfald
Förbudet för yrkesfiske av torsk i Östersjön kvarstår inom EU efter beslut av unionens fiske- och jordbruksministrar. För strömmingen minskas mängden som får fiskas med 28 procent i Bottniska viken – och mer sill får fiskas i centrala Östersjön.
Biologisk mångfald
Inför FN:s toppmöte om biologisk mångfald i december behöver regeringen tänka om och inse lägets allvar. Det säger Torbjörn Ebenhard, svensk förhandlare i frågan, efter WWF:s alarmerande rapport Living Planet Report. Enligt honom var Sveriges nej till EU:s förslag på ett direktiv om naturrestaurering missriktat.
Biologisk mångfald
Läget är mycket allvarligt inför FN:s globala toppmöte om biologisk mångfald i december. Det är slutsatsen när WWF presenterar sin återkommande rapport om hur bestånden av världens ryggradsdjur utvecklas.
Biologisk mångfald
Från och med i oktober är det tydligt att enstaka fåglar från en hotad art inte behöver skyddas inom skogsbruket. Artskyddsförordningen har förtydligats med en ny paragraf som visar att det bara gäller på populationsnivå.
Biologisk mångfald
Skogsstyrelsen konstaterar att drivkraften för att bevara biologisk mångfald i skogen är för svag. Därför föreslår myndigheten nya affärsmodeller där markägare kan tjäna ekonomiskt på att bruka skogen på ett annat sätt än i dag. Strålande, tycker Naturskyddsföreningen.