Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

25 år – så mycket vildmark har gått förlorad

Publicerad: 9 september 2016, 08:32

Sedan 1993 har stora delar av jordens vildmarker exploaterats. Detta får enorma konsekvenserna för utrotningshotade arter, men också för klimatet. Det skriver forskare bakom en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

AmazonasForskning

I en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology varnar forskarna för att det finns få områden kvar på jorden som fortfarande är orörda av människan. Sedan 1993 har ett område med orörd natur, dubbelt så stort som Alaska, exploaterats. Den mesta av vildmarken har gått förlorad i Amazonas, men stora områden har även försvunnit i Centralafrika, en region som är hem åt många av världens utrotningshotade arter.

Enligt den nya rapporten utgör mänskliga aktiviteter inte bara ett hot mot den biologiska mångfalden, eftersom mycket av den exploaterade marken är skogsområden frigörs samtidigt enorma mängder koldioxid som finns bundet i marken.

När vildmarken försvinner blir det också svårare att driva skogskonserveringsprojekt, eftersom man inte vet hur det ursprungliga ekosystemet såg ut. Fortfarande är 23 procent av landytan på jorden opåverkad av mänsklig aktivitet. Framförallt gäller det skogar i Kanada, skogsmark och ökenområden i Australien, en del låglandskogar i Asien och delar av Centralafrika. Men vildmark exploateras i en takt som är betydligt snabbare än skapandet av skyddade områden skriver rapportförfattarna, som nu uppmanar regeringar att skapa nationella strategier som erkänner värdet av orörda vildmarksområden.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

AmazonasForskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.