Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

400 nya arter upptäckta i Östafrikas skogar

Publicerad: 10 november 2011, 10:33

En ny WWF-rapport pekar ut de hotade kust- och savannskogarna i Östafrika som några av jordens mest skyddsvärda.


Ämnen i artikeln:

WWF

Under de tio senaste åren har forskare hittat mer än 400 nya arter i kust- och savannskogarna i Kenya, Somalia, Tanzania och Mozambique. Arbetet presenteras nu i WWF-rapporten ”Threatened spaces, disappearing species: The forests and woodlands of the coastal East Africa region”.

– Upptäckterna är mycket glädjande, säger Allan Carlson, tropikexpert på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande. Östafrikas skogar tillhör de biologiskt mest värdefulla och variationsrika i världen och många arter lever bara här. Men den illegala avverkningen som öppnar upp för exploatering är ett gigantiskt problem både mot natur och människor.

Bara 10 procent av de ursprungliga kustskogarna i östra Afrika finns kvar, spridda i runt 400 fragmentiserade fläckar som täcker cirka 6 000 kvadratkilometer.

– Det är bråttom att få ett starkare skydd, säger Allan Carlson. Upp till 90 procent av allt virke avverkas illegalt. En stor del exporteras till Kina för priser som ligger långt under det verkliga värdet.

Foto: Edward Parker

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

WWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.