söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

”4000 vargar krävs för att påverka miljön”

Publicerad: 30 januari 2014, 12:06

En vetenskaplig rapport som visar att fler vargar kan få positiva effekter för miljön har lyfts fram i flera medier. Men debatten bygger på en missuppfattning skriver 15 ekologer i en debattartikel idag.

Ämnen i artikeln:

VargBiodiversitet

I en artikel i den prestigefulla tidskriften Science beskriver forskarna hur förekomsten av stora rovdjur har en positiv påverkan på andra arter i näringskedjan.

Flera andra tidningar har lyft fram rapporten och de exempel som visar att skogarna har brett ut sig i områden där vargen kommit tillbaka. Mer träd betyder större artrikedom men också större koldioxidupptag. Men dessa resultat går inte att översätta till svenska förhållanden skriver 15 ekologer i en debattartikel i DN idag.

De exempel som visar på rovdjurens påverkan i nordliga ekosystem har framförallt kunnat påvisas i stora och relativt opåverkade nationalparker skriver ekologerna, som menar att en miljö som den svenska, där människan har stor påverkan på ekosystemet via sin markanvändning påverkas mycket lite av antalet rovdjur.

För att exempelvis minska älgstammen, och därmed bereda plats för mer skog, skulle det krävas mer än 4000 vargar i Sverige. Ett så stort antal djur är inte rimligt, och det skulle dessutom få negativa konsekvenser för andra arter i näringskedjan skriver ekologerna som menar att den stora framtidsfrågan för klimat och artrikedom istället är hur vi väljer att bedriva jord- och skogsbruk i de nordiska länderna i framtiden.

På globala nivå handlar utmaningarna om jordens växande befolkning och de konsekvenser den ökade användning av fossila bränslen, hög köttkonsumtion, ett intensivt jord- och skogsbruk får för klimatet och miljön i övrigt skriver ekologerna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev