Biologisk mångfald
Ålexpert om PM Nilssons tjuvfiske: Ses som nån slags ”lingonbrottslighet”
Publicerad: 20 januari 2023, 12:55
PM Nilsson, statssekreterare åt Ulf Kristersson, har åkt fast för tjuvfiske av ål, som han tidigare skrivit om som ledarskribent och där Sverige nyligen var emot förslag om fiskestopp. Foto: Emil Langvad/TT, Amanda Lindgren
Det är inte bara PM Nilsson som tyckte det var okej att fiska ål olagligt. Även i domstolar förekommer inställningen att tjuvfiske inte är en så allvarlig brottslighet. Det säger Henrik Svedäng till Aktuell Hållbarhet efter att statsministerns statssekreterare först förnekat och sedan erkänt för polisen att han fiskat ål utan särskilt tillstånd.
Det var på onsdagen som Expressen avslöjade att Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson ertappats för tjuvfiske av ål.
Den europeiska ålen är sedan 23 år tillbaka klassad som akut utrotningshotad av både internationella havsforskningsrådet, Ices, och FN:s organ för inlandsvatten biologi och produktion, Eifac. I Sverige fiskar man till skillnad från i södra Europa på den delen av beståndet som trots stor dödlighet i bland annat vattenkraft överlevt till könsmogen ålder och har påbörjat sin vandring mot Sargassohavet för att föröka sig.
PM Nilssons illegala ålfiske skedde i Karlskrona skärgård hösten 2021 när han ännu inte blivit statssekreterare utan arbetade som ledarskribent på Dagens industri. Men efter att PM Nilsson så sent som i december ska ha ljugit om sin inblandning för polisen ångrade han sig och erkände brottet, med följden att han den 13 januari fick ett strafföreläggande på cirka 39 000 kronor för att ha fiskat ål utan särskilt tillstånd. Att statssekreteraren ska ha ljugit för polisen fick i veckan Socialdemokraterna att kräva hans avgång.
Forskaren: ”Lingonbrottslighet”
Henrik Svedäng, mångårig ålforskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, menar att PM Nilssons inställning till ålfiske tyvärr inte är unik.
– Problemet är att samhället inte uppfattar illegalt fiske som något stort problem. Även domstolar och åklagare tenderar att tycka att det är – som en kollega uttryckt det – någon form av ”lingonbrottslighet”.
Tidigare har PM Nilsson argumenterat för att släppa ålfisket fritt under sommarmånaderna. Så sent som 2020 hävdade han i en ledare att ”Art- och miljöskydd är nya filosofier och utvecklas hela tiden. De blir lätt totalitära.”
Sverige var emot fiskestopp
När EU-kommissionen nyligen beslutade om ett totalt ålfiskestopp var Sverige emot, och stoppet kan komma att förenas med just en paus för sommarfiske.
– Regeringen ville inte gå med på EU-kommissionens förslag att förlänga fiskestoppet från tre till sex månader, men det misslyckades de med att stoppa. Å andra sidan fick regeringen med EU-kommissionen på att det ska vara tre plus tre månader. Hur effektivt stoppet blir beror på vilka månader man inför ålfiskestoppen. Hade man lagt ett sammanhängande ålfiskestopp från den första juli till den sista december skulle det i princip vara stopp för allt ålfiske i Sverige, men nu får vi se var det landar någonstans.
Det är Havs- och vattenmyndigheten som ska besluta om datum för stoppen, enligt Henrik Svedäng, som gissar att det kommer bli ett sensommarfiske på ål.
– Ja, jag tror att i augusti–september kan man nog fiska ål.
Tror du att ålen kommer klara sig?
– Det finns vissa länder som redan lagt ner hela sitt ålfiske, så vi har en del områden där den kan växa upp. Men om man fiskar ner den ännu mera så att den blir väldigt sällsynt så kommer det ta flera hundra år innan den kommer tillbaka i fiskbart tillstånd. Så det är ett effektivt sätt att förstöra just det som de säger sig vilja värna, säger Henrik Svedäng.
Aktuell Hållbarhet har sökt PM Nilsson.
Läs mer:
Fredagskommentar: Var det så du tänkte, PM Nilsson?
Granskning: Influgna ålyngel har inte räddat ålen
Henrik Svedäng, ålforskare.