onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Anslag till biologisk mångfald finansierar vargjakten

Publicerad: 7 januari 2010, 09:02

I Sverige inleds 2010, det internationella året för biologisk mångfald, med licensjakt på den svårt hotade arten varg. De administrativa kostnaderna för jakten, mellan 4 till 5 miljoner kronor, tar regeringen från – just det – anslaget till biologisk mångfald.

Ämnen i artikeln:

VargBiodiversitetJordbrukSkog

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Regeringen har beslutat att finansiera den hårt kritiserade licensjakten på den allvarligt hotade svenska vargstammen med pengar som annars skulle användas till att berika den biologiska mångfalden. Den ökade notan för den svenska rovdjursförvaltningen förväntas, enligt WWF, uppgå till 4 till 5 miljoner kronor.
–  Regeringen har bestämt att finansieringen av den fördyrade rovdjursförvaltningen, cirka 4–5 miljoner kronor, ska tas från anslaget till biologisk mångfald. Pengar som annars skulle gå till att berika den biologiska mångfalden istället för tvärt om – och det sker i början av 2010 som är det internationella året för biologisk mångfald, säger Tom Arnbom som är rovdjursansvarig på WWF.

Kritiken mot det politiska beslutet om licensjakt på varg har varit massiv. Från miljörörelsen talar man om ett beslut helt utan vetenskaplig förankring som lett till en kaosartad jakt den gångna veckan. På hemsidor och debattforum har det till och med kommit krav på miljöminister Carlgrens avgång.
– Den hetsjakt efter varg som nu pågår i skogarna runt om i landet gör mig sorgsen. Acceptansen för varg kommer givetvis inte att ha ökat i morgon, däremot hotet mot vargstammen. Jakten är en eftergift för en bullrig minoritet och den för tanken till allt annat än naturvård, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Påståendet
att jakten införts för att sätta stopp för inaveln i den svenska vargstammen, som miljöminister Andreas Carlgren försökt göra gällande, har också mötts med stor skepsis.
– Det är naturligtvis struntprat. Om miljöministerns verkliga avsikt varit att komma åt hjärtfel, rygg och njurskador hos vargarna hade jakten organiseras på ett annat sätt, kanske som en mer generös skyddsjakt. Beslutet om licensjakt på varg är politiskt, kunde man läsa på Aftonbladets ledarsida den 5 januari.

Om beslutet om licensjakt på varg tagits för att göra eventuella väljare nöjda kan det borgerliga blocket emellertid komma att behöva tänka om.
– Svenska Rovdjursföreningen har aldrig fått så många reaktioner från så många människor från så vitt skilda boendeorter och professioner, som när det gått upp för svenska folket att regeringen öppnat dörrarna för massjakt på Sveriges fåtaliga vargar. Vi har på kort tid fått över 10 000 namnunderskrifter i protest mot jakten, säger Ann Dahlerus som är generalsekretare i Svenska Rovdjursföreningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev