Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

App ska rädda skyddade arter till havs

Publicerad: 6 maj 2020, 08:38

En ny app ska göra det enklare för fiskare att identifiera och registrera hotade fiskearter som fångas av misstag.


Hållbarhetsmärkningen Marine Stewardship Council, MSC, går nu in med kapital för att finansiera utvecklingen av en app som ska identifiera hotade arter och på så sätt hjälpa fiskare att identifiera skyddade arter. 

Syftet med appen är att fiskeriföretag enklare ska kunna identifiera och registrera hotade fiskearter som fångas av misstag, så kallade bifångster. Appen ska också stödja uppladdningar av fotografier av arter. Appen ska finnas på flera språk så att fiskare runtom i världen ska kunna använda den. 

Appen ska utvecklas av Sveriges Fiskares Producentorganisation tillsammans med organisationer från ytterligare tre länder. 

I samband med investeringen, som sker genom MSC:s fond för levande hav, presenteras också ytterligare 15 bidragsansökningar som vardera får 50 000 GBP, cirka 600 000 kronor. Här finns sju vetenskapliga projekt som arbetar för att minska effekterna av fiske av skyddade och hotade arter. Här finns också åtta fiskeriföretag som behöver stöd för att förbättra sin hållbarhet och på sikt certifiera sitt fiske.

Läs mer om MSC:s fond för levande hav 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News