Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Biodiversitetspositiv - nytt mål för Svemin

Publicerad: 20 november 2020, 10:44

Linda Bjurholt, miljöchef på gruvbolaget LKAB, leder arbetet med Svemins färdplan för ett positivt avtryck på den biologiska mångfalden.

Svemin som är branschorganisation för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige lanserar nu en färdplan för att åstadkomma ett positivt avtryck på den biologiska mångfalden.


Som första branschorganisation lanserar Svemin nu en färdplan för biologisk mångfald. I en rapport från projektet Mining with Nature presenteras arbetet som går ut på att branschen vill bygga ökad kunskap om arter och naturmiljöer inför restaurering och ekologisk kompensation. Mer konkret kan arbetet innebära att kartlägga risker, beroenden samt möjligheter att skapa mervärden för biologisk mångfald.

Vad är upprinnelsen till att ni har gjort det här?

- Vi ser att hotet mot den biologiska mångfalden är lika stort som klimathotet. Då tycker vi att det är självklart att vi gör det vi kan i det här, säger Linda Bjurholt, miljöchef på gruvbolaget LKAB, som ordförande i styrgruppen för projektet.

Enligt Linda Bjurholt vill Svemin ta ledningen på området genom att skapa innovation för att hitta nya metoder och även kunna mäta framsteg på området.

- Vi ser att om det ska finnas gruvverksamhet i Sverige så behöver vi fortsatt få tillstånd till verksamheterna, då finns det ett antal områden där vi behöver bli bättre, klimat är ett och biologisk mångfald är ett.

Ett av målen med projektet är enligt Linda Bjurholt att skapa en verktygsbank där företag kan välja mellan olika metoder och tekniker.

- Om vi öppnar en gruva vill vi vara trygga med att vi kommer att få en positiv utveckling på biologisk mångfald. På så sätt vill vi påverka politiker och beslutsfattare att förbättra lagstiftningen, säger Linda Bjurholt.

Läs färdplanen 

 

 

 

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.