Biologisk mångfald
Cop 15: Nytt verktyg, höjda naturskyddskrav och ny rödlista
Publicerad: 9 december 2022, 10:47
FN:s generalsekreterare António Guterres i samtal med Kanadas premiärminister Justin Trudeau under Cop 15- mötet i Montreal. Foto: Paul Chiasson
Aktuell Hållbarhet följer FN-mötet om biologisk mångfald och lyfter nyheter som är intressanta för hållbarhetsproffsen.
Organisationer ökar kraven på naturskydd
Organisationer skruvar nu upp förväntningarna på FN-mötet om biologisk mångfald, Cop 15 i Montreal. Enligt ett upprop från bland andra Jane Goodall Institute, One Earth, Earth Law Center och Avaaz som uppges representera 3,2 miljoner medlemmar har kravet på 30 procents skydd av planetens land- respektive havsområden redan blivit inaktuellt. Enligt dem krävs det nu från vetenskaplig synpunkt att hälften av planeten skyddas. Vidare menar de att ett 30-procentsmål som ska nås av alla länder individuellt öppnar för fortsatt skövling i länder rika på naturliga livsmiljöer som Brasilien. Nu menar organisationerna att vetenskapen och inte politiska avvägningar måste stå i centrum när målen sätts.
Unep lanserar nytt verktyg för utvärdering av transportprojekt
FN:s miljöprogram Unep, och dess centrum för övervakning av naturvård Unep-WCMC, säger sig ha gjort den första standardiserade och globala översynen av risker och möjligheter för människor och natur med planerade väg- och järnvägsbyggen. Studien som lanseras under det pågående FN-mötet om biologisk mångfald Cop 15 i Montreal visar att en holistisk planering av större projekt tjänar till att bättre skydda naturen, minska utsläppen och öka de ekonomiska fördelarna. Som ett resultat av studien lanseras också ett nytt verktyg för att utvärdera effekterna av infrastrukturprojekt.
I studien som fått namnet ”Mapping Environmental Risks and Socio-Economic Benefits of Planned Transport Infrastructure: A Global Picture” har verktyget använts för att förutspå vilken effekt dessa stora infrastrukturprojekt har på vilt, koldioxidlagring och kväveretention och jämför det med de förväntade fördelarna när det gäller jobbskapande och BNP.
Projekten som studerats antingen planeras eller pågår i 137 länder och kommer korsa cirka 60 000 kilometer av världens skyddade områden eller nyckelområden för biologisk mångfald. De kommer därmed påverka nästan 2500 arter av fåglar, groddjur och däggdjur och samtidigt släppa ut 883 miljoner ton koldioxid till följd av att träd och vegetation tas bort.
”Utmaningen med hållbar mänsklig utveckling som maximerar fördelarna för både människor och naturen är ett avgörande område för förhandlingarna och diskussionen här och nu på Cop 15. Den här studien presenterar ett nytt sätt för länder att utvärdera målkonflikterna och bättre planera stora transportprojekt”, säger Rowan Palmer, ledare för Uneps arbete med hållbara infrastrukturinvesteringar i en kommentar.
Läs studien
Ta del av det framtagna verktyget Global Infrastructure Impact Viewer
Ny rödlista och forskarupprop för pollinatörer
Klockan fyra på fredagseftermiddagen svensk tid kommer den uppdaterade rödlistan av hotade arter av Internationella naturvårdsunionen, IUCN. Det kommer bli stort fokus på en alarmerande utveckling i våra hav.
Lite senare på fredagseftermiddagen lanserar över 100 forskare, experter och organisationer ett nytt upprop för att rädda världens pollinatörer. De kräver att genteknik ska användas med stor försiktighet enligt den välkända försiktighetsprincipen, då de menar att den nedåtgående trenden för bin och andra pollinerare kommer förvärras.