Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Därför gynnar vågkraft den biologiska mångfalden

Publicerad: 1 oktober 2009, 06:42

Vågkraft har ofta setts som ett hot mot den biologiska mångfalden i havet. I en avhandling menar Uppsalaforskaren Olivia Langhammer att vågkraft tvärt om kan gynna den biologiska mångfalden.


Ämnen i artikeln:

ForskningHavMiljöteknik

Vid Uppsala universitets vågkraftsprojekt i Lysekil har man byggt ihåligheter i konstruktionerna som gör att vattenlevande djur kan gömma sig. Enligt den avhandling som Olivia Langhammer vid institutionen för ekologi och evolution lägger fram imorgon, har dessa ihåligheter ökat den biologiska mångfalden i området.

I Lysekil
har Uppsala universitet tillsammans med ett antal parter utvecklat en ny typ av vågkraftverk, där generatorer kopplade till bojar drivs av vågorna. Olivia Langhammer har studerat interaktioner mellan vågkraftsanläggningen och den marina miljön. Sedan 2005 har man lagt ut vågkraftverk i området enbart för att studera kraftverkens miljöpåverkan.
– Min slutsats är att vågkraftverken troligen inte har inverkat på mjukbottnarna i området, eller att de har haft en mycket liten inverkan. Däremot ökade den biologiska mångfalden markant tack vare betongfundamenten som utformats speciellt med tanke på djuren, berättar Olivia Langhamer.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ForskningHavMiljöteknik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.