Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Duellen: Så vill de rädda den biologiska mångfalden…

Publicerad: 8 juli 2010, 13:00

… och se till Sverige ska ta ledarpositionen på energismarta fastigheter. Plus lite snabba frågor.


Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Duellen mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och partiledaren Mona Sahlin (s) fortsätter.

FRÅGA 1: Eu har nyligen antagit ett direktiv om nära-noll förbrukning av energi i nybyggda fastigheter för år 2020. Hur kommer Sverige att visa ledarskap vid den svenska implementeringen av direktivet?

FREDRIK: Vi tar ansvar för att föra in direktivet i lagstiftningen. EU är en viktig plattform för miljöarbete eftersom det blir stora miljöeffekter när den här typen av tekniska regleringar implementeras samtidigt i 27 länder. Det svenska ordförandeskapet hade en tydlig miljöprägel och vi fortsätter driva på de andra länderna. Ofta står Sverige i täten när det gäller miljöarbetet inom EU.

MONA: Genom att vi vågar gå före och ställa tuffare energikrav. Vi rödgröna vill skärpa energikraven med inriktningen att kraven vid nybyggnation senast 2011 ska vara 70 kWh/kvm respektive 90 kWh/kvm beroende på geografisk zon. Vi vill också att Sveriges kommuner ska kunna ställa ännu tuffare krav lokalt.

FRÅGA 2: Enligt Artdatabankens nyligen släppta rödlista fortsätter utarmningen av den biologiska mångfalden i Sverige. Hur vill du stoppa den?

FREDRIK: Det är angeläget att vi fortsätter att värna om den biologiska mångfalden. Men det är samtidigt viktigt att även lyfta fram de positiva trenderna i rapporten. Vi har ett förbättrat läge för flera däggdjur som varg, björn, järv och lo. Jag tror att vi ska lära av de åtgärder som gett positivt resultat och på så vis förbättra oss inom andra områden. Till exempel för att stärka våra hotade fiskarter där utvecklingen fortfarande är dyster. Alliansen har prioriterat stora utökade budgetsatsningar för att värna den biologiska mångfalden och för att förbättra havsmiljön.

MONA: Först och främst genom att motverka de miljöförändringar som hotar den biologiska mångfalden. Vi behöver göra mer för att bekämpa exempelvis klimatförändringar, miljögifter i naturen och övergödning av våra vatten. Men det krävs också mer direkta åtgärder för att stödja den biologiska mångfalden. Regeringen drog ner anslaget till biologisk mångfald, vi rödgröna vill i stället satsa en halv miljard kronor om året för att hejda förlusten av biologisk mångfald. Inte minst behöver vi bättre skydda våra skogar.

Tre snabba frågor…

Kött eller vegetariskt?
MONA: Både och.
FREDRIK: Gärna både och.

Elbil eller cykel?
MONA: Cykel – det mår man bättre av.
FREDRIK: Äger idag bara en cykel

Piska eller morot?
MONA: Morötter är bättre men båda behövs.
FREDRIK: Jag tror att båda behövs.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev