Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Efter fjärilsbeskedet: WWF kräver mer miljöinriktat jordbruksstöd

Publicerad: 11 maj 2021, 10:03

Det är bråttom att rädda arter som är beroende av ängsmarker enligt WWF. Därför behövs det enligt organisationen mer stöd till miljöinriktat jordbruk.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Samtidigt som EU:s jordbruksreform debatteras i Bryssel rapporterar Naturvårdsverket att två svenska fjärilsarter troligen dött ut på grund av förändringarna i jordbrukslandskapet. Nu behövs mer miljöinriktat jordbruksstöd enligt WWF Sverige.


I går berättade Naturvårdsverket att två arter av svenska dagfjärilar, kronärtsblåvinge och veronikanätfjäril, troligen har dött ut. Orsaken är enligt Naturvårdsverket storskalig landskapsomvandling till följd av ändrat brukande och markanvändning under de senaste 150 åren, där den torra sommaren 2018 kan ha varit dödsstöten för fjärilarna.

Efter nyheten kräver WWF i dag mer miljöinriktat jordbruksstöd, för att åtgärda problemet med de minskade blomrika markerna. Organisationen konstaterar att 10 av 100 fjärilsarter nu stöds genom åtgärdsprogram och att endast en procent av ängarna och tio procent av naturbetesmarkerna finns kvar, enligt Naturvårdsverkets lägesrapport. Enligt WWF är det bråttom.

”WWF vill att av resurserna till åtgärdsprogrammen fördubblas. Det behövs också mer fokus på att följa upp genomförda åtgärder så att vi kan säkerställa att de får rätt effekt”, säger Emelie Nilsson, sakkunnig svensk naturvårdspolicy på WWF.

Samtidigt pågår heta diskussioner i Bryssel om EU:s gemensamma jordbrukspolitik, där nya regler ska träda i kraft 2022. Under måndagen sade Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande och ansvarig för den gröna given, att det är extremt svårt att reformera EU:s jordbrukspolitik eftersom det där finns så många särintressen. 

”Vi behöver använda den här möjligheten att förändra. Jag vet att det inte kommer att hända över en natt”, sade han under ett anförande vid en konferens enligt nyhetstjänsten Ends.

Svenska WWF riktar i dag ett antal krav på ökat stöd till biologisk mångfald inom det svenska jordbruket. 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.