Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Efter vd-bytet: Sveaskog lovar höjda ambitioner kring biologisk mångfald

Publicerad: 19 januari 2021, 10:47

Eva Färnstrand (t.v.), styrelseordförande i Sveaskog, berättar för Aktuell Hållbarhet att styrelsen och den avgående vd:n, Hannele Arvonen (t.h.), inte kunde nå samsyn kring balansen mellan tillväxt och biologisk mångfald.

Efter att Sveaskogs styrelse på måndagen meddelade att företagets vd får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan lovar företaget nu höjda ambitioner kring biologisk mångfald.


(Artikeln är uppdaterad kl 16:57)

Sveaskogs vd, Hannele Arvonen, får sluta med omedelbar verkan. Bland de bakomliggande orsakerna som lyfts från styrelsen ingår den kritik mot Sveaskogs ambitioner kring biologisk mångfald som bland annat förts fram av svensk miljörörelse.

”Sveaskog står inför flera utmaningar, inte minst att förena ett fortsatt högt uttag av den viktiga skogsråvaran med ökade insatser för biologisk mångfald. Den strategiska inriktning Sveaskog antagit kommer att ställa krav på ett tydligt och omfattande utvecklings- och förändringsarbete, varför styrelsen beslutat att genomföra ett ledarskifte”, skriver Sveaskog på sin hemsida. 

– Vi har en ny strategisk inriktning där det läggs allt mer fokus på biologisk mångfald. Biologisk mångfald har också blivit en allt viktigare fråga generellt och anses i dag ha samma dignitet som exempelvis klimatförändringarna. För Sveaskog gäller det att hitta en balans mellan tillväxt i våra skogar som ger ekonomiskt värde och biologiskt mångfald som ger ett ekologiskt värde. Här har vi inte lyckats hitta en samsyn med nuvarande ledning, säger Eva Färnstrand, ordförande i Sveaskogs styrelse, till Aktuell Hållbarhet. 

Hur kan arbetet med biologisk mångfald komma att förändras framöver? 

– Vi upplever att vi ligger långt fram när det gäller miljöarbete och att ta tillvara på höga naturvärden. Nu har vi ambitionen att höja kvaliteten på arbetet. 

Sveaskog meddelar på sin hemsida att rekryteringen av en ny vd inleds omgående. Fram till dess att en ny vd är utsedd kommer Per Matses, tidigare finanschef och vice vd, att arbeta som tillförordnad vd.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.