Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Endast 5 procent av världens länder klarar målen för biologisk mångfald

Publicerad: 17 november 2018, 09:28

Lördagen den 17 november inleds FN:s konferens om biologisk mångfald.


Under konferensen COP 14, som hålls i Sharm El-Sheikhi Egypten, samlas representanter från mer än 190 länder för att se över konventionen om biologisk mångfald som instiftades av FN 1993.

Under årets konferens kommer deltagarna bland annat att arbeta med ett underlag till det avtal som ska ersätta Aichimålen som gäller fram till 2020. Aichimålen innehåller 20 delmål som ska syfta till att skydda den biologiska mångfalden och säkra fungerande ekosystem. Men enligt en rapport från 2016 är det endast 5 procent av de länder som undertecknat överenskommelsen som kommer att klara att nå målen på utsatt tid. Tre fjärdedelar av länderna har visserligen gjort framsteg men inte i den takt som krävs för att de ska leva upp till avtalet 2020. 20 procent av länderna har inte gjort några framsteg alls, i vissa av dem har förutsättningarna för biologisk mångfald till och med försämrats.

Det område där flest länder nått framgångar är Nagoya-protokollet som reglerar hur genetiska resurser inhämtas och används inom forskning och produktutveckling. Det område där flest länder misslyckas handlar om att öka de finansiella resurser som ska användas för att bevara den biologiska mångfalden. Där väntas mindre än 15 procent av länderna nå målet till 2020.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.