tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

EU-ländernas jordbruksplaner får rött ljus – Sverige får bottenbetyg

Publicerad: 23 februari 2022, 10:46

Traktor som plöjer en svensk åker.

Foto: Getty Images/Peter Vahlersvik

När miljöorganisationer granskar EU-ländernas jordbruksplaner får de flesta dåligt betyg, inklusive Sverige. Finland och Tjeckien är de enda länder som får grönt ljus på mer än ett av sju områden.

Ämnen i artikeln:

JordbrukEuEebEu-kommissionenFinlandSverige

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


De europeiska miljöorganisationerna har via Miljöbyrån EEB och tillsammans med Birdlife analyserat EU-ländernas alla 23 jordbruksplaner. Enligt deras rapport får 18 av dem dåligt eller väldigt dåligt betyg när det gäller att uppnå miljö- och klimatmål. 

Enligt rapporten presterar Sveriges jordbruksplan väldigt dåligt när det gäller pengar till klimatåtgärder och att undanta mark för att bevara och öka den biologiska mångfalden.

”EU:s jordbruksbudget utgör 31 procent av den totala budgeten och det är oacceptabelt och irrationellt att använda offentliga medel till att fortsätta förstöra naturvärden. EU-kommissionen måste driva på medlemsstaterna att bättre använda pengarna för att förbättra tillståndet i naturen och återfå biologisk mångfald över hela Europa”, säger Tatiana Nemcova, jordbruksexpert vid Birdlife, i en kommentar.

Det är sju områden som utvärderats: avsättning av mark för biologisk mångfald, skydd av betesmark, skydd av torv- och våtmarker, avsatta medel till naturskydd, avsatta medel för klimatåtgärder, förekomst av skadliga subventioner samt inkludering av miljöorganisationer. De enda två EU-länder som får grönt ljus på mer än ett av dessa sju områden är Finland och Tjeckien. Sverige får inte grönt ljus inom något av områdena.

Läs EEB:s och Birdlifes utvärdering

Läs ”LRF: Jordbruksplanerna inte så dåliga som det framställs”

Läs ”Naturskyddsföreningen om kritiken mot EU-ländernas jordbruksplaner: ”Rimliga slutsatser”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev