Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Biologisk mångfald
Publicerad: 23 februari 2022, 10:46
Traktor som plöjer en svensk åker.
Foto: Getty Images/Peter Vahlersvik
När miljöorganisationer granskar EU-ländernas jordbruksplaner får de flesta dåligt betyg, inklusive Sverige. Finland och Tjeckien är de enda länder som får grönt ljus på mer än ett av sju områden.
De europeiska miljöorganisationerna har via Miljöbyrån EEB och tillsammans med Birdlife analyserat EU-ländernas alla 23 jordbruksplaner. Enligt deras rapport får 18 av dem dåligt eller väldigt dåligt betyg när det gäller att uppnå miljö- och klimatmål.
Enligt rapporten presterar Sveriges jordbruksplan väldigt dåligt när det gäller pengar till klimatåtgärder och att undanta mark för att bevara och öka den biologiska mångfalden.
”EU:s jordbruksbudget utgör 31 procent av den totala budgeten och det är oacceptabelt och irrationellt att använda offentliga medel till att fortsätta förstöra naturvärden. EU-kommissionen måste driva på medlemsstaterna att bättre använda pengarna för att förbättra tillståndet i naturen och återfå biologisk mångfald över hela Europa”, säger Tatiana Nemcova, jordbruksexpert vid Birdlife, i en kommentar.
Det är sju områden som utvärderats: avsättning av mark för biologisk mångfald, skydd av betesmark, skydd av torv- och våtmarker, avsatta medel till naturskydd, avsatta medel för klimatåtgärder, förekomst av skadliga subventioner samt inkludering av miljöorganisationer. De enda två EU-länder som får grönt ljus på mer än ett av dessa sju områden är Finland och Tjeckien. Sverige får inte grönt ljus inom något av områdena.
Läs EEB:s och Birdlifes utvärdering
Läs ”LRF: Jordbruksplanerna inte så dåliga som det framställs”
Läs ”Naturskyddsföreningen om kritiken mot EU-ländernas jordbruksplaner: ”Rimliga slutsatser”