tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

EU:s mål för att återställa natur kan bli en ”game-changer”

Publicerad: 9 februari 2022, 10:35

Stora klimatvinster om naturen återställs, konstateras i en ny rapport

Foto: Björn Forenius

EU:s mål för att återställa natur kan bli en ”game-changer” för klimatet. Det skriver tankesmedjan The Institute for European Environmental Policy (IEEP) i en ny rapport .


Ylva Bergman

ylva.bergman@aktuellhallbarhet.se


Den 23 mars väntas EU-kommissionen presentera ett lagförslag som gör det bindande för medlemsländerna att restaurera naturen. Inför det kommande lagförslaget har  tankesmedjan IEEP tagit fram en rapporten för WWF:s räkning, som visar att återställd natur kan bli en ”game-changer” för klimatkrisen.

Genom att återställa natur och livsmiljöer i hela EU så kan koldioxidutsläpp på 300 miljoner ton sparas varje år, enligt rapporten. Det motsvarar det sammanlagda årliga utsläppet av växthusgaser från Belgien, Nederländerna och Luxemburg.

De ytor som ska återställas är ungefär i storlek med Sverige, konstaterar nyhetsbrevet Ends.

”Resultaten är ett rop efter kolsänkor”, kommenterar Sabien Leemans, Senior Biodiversity Policy Officer vid WWF:s European Policy Office, som beställt rapporten.

Det är dock flera aspekter och osäkerhetsfaktorer måste vägas in vid användandet av rapportresultatet. Men trots att viss osäkerhet föreligger så är det ändå starka bevis för stora klimatvinster vid återställande av skyddsvärd natur, menar IEEP.

I december skickade 150 organisationer ett brev där de uppmanade EU-kommissionen att sätta bindande mål om att restaurera 15 procent av EU:s land- och havsområden till 2030.

Läs rapporten här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev