fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Europeiska avverkningssiffror ifrågasätts

Publicerad: 29 april 2021, 09:03

Flygbild av Europeisk avverkningsplats. Foto: Remus Kotsell

Chockhöga avverkningssiffror från förra året ifrågasätts nu av forskare. De menar att den korrekta siffran är 6 procent högre avverkningstakt i stället för 69 procent.

Ämnen i artikeln:

Gröna InvesteringarSverigeNatureEuBiodiversitetForskningFörnybar Energi

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Förra sommaren rönte en vetenskaplig artikel i Nature stor uppmärksamhet där det angavs att avverkningen av europeiska skogar ökat abrupt med 69 procent, utifrån granskning av satellitdata. Artikelförfattarna spekulerade i att det kunde bero på ökad efterfrågan på biomassa för att möta klimatmålen. Nu publicerar 33 forskare en artikel i samma tidskrift där de kritiserar avverkningsartikelns metod och slutsatser.

”Kritiken av JRC-forskarnas felaktiga resultat är viktig och kommer i rätt tid då den ger underlag för pågående politiska processer inom EU, som exempelvis taxonomi för hållbara investeringar och revideringen av direktivet för förnyelsebar energi som syftar till att säkerställa att satsningar på förnyelsebar energi bidrar effektivt till EU:s ökade klimatambitioner för 2030”, säger Göran Berndes, professor vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, vid Chalmers tekniska högskola, i en kommentar.

Istället för 69 procent avverkning i Europa är den korrekta siffran 6 procent, enligt de 33 forskarna. För Sveriges del handlar det om en minskning av avverkning på åtta procent i stället för den tidigare siffran på en avverkningsökning om 36 procent. Felet ska bero på att förändringar i skogen på grund av gallring, brand, torka och stormar felaktigt tolkats som avverkning.

Läs den kritiserade artikeln

Läs den nya artikeln 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev