Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Fältbiologerna: Vi vill ha skog, inte trädplantage

Publicerad: 16 januari 2020, 15:27

Granplanteringar är betydligt vanligare än skogar.

Foto: Richard Webb/Wikimedia commons


Miljöorganisationen Fältbiologerna lanserar i dag kampanjen ”Skogen som tog slut”. Syftet är att uppmärksamma konsekvenserna av svenskt skogsbruk.


Det har gått nästan åtta år sedan DN-journalisten Maciej Zaremba skrev sin uppmärksammade artikelserie om det moderna skogsbrukets förvandling, som lett till att större delen av landet bytt skepnad från skog till virkesåker - enligt honom Sveriges största kulturomvandling.

Sedan dess har skogsbolag lanserat annonskampanjer om den svenska skogens härlighet och stora klimatpotential. 

”När skogsbolagen säger att vi har mer skog än någonsin är det i verkligheten trädplantage de menar och av våra riktiga skogar finns nästan ingenting kvar”, säger Fältbiologernas ordförande Tove Lönneborg i en kommentar.

Med sin nya skogskampanj vill organisationen folkbilda allmänheten, skogsbolag och makthavare med syfte att förändra det svenska skogsbruket. Bland annat ska ett pedagogiskt material riktat till skolor ges ut och en dokumentärfilm släppas.

”Många vet hur illa det står till med regnskogarna men faktum är att Sverige driver en nästan lika katastrofal skogspolitik där vi gör kalhyggen och hotar arter, säger Tove Lönneborg.

Från och med nu ska organisationen börja kalla trädplantage för just trädplantage – och inte skog.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.