Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

”Fiskestrategin målar upp en falsk bild”

Publicerad: 30 juni 2021, 09:19

Torskfiske.

Foto: Ben185/Getty

Den svenska strategin för framtida fiske är full av brister. Det anser Baltic Waters 2030 som i dag riktar kritik i samband med att Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten samlar intressenter för att diskutera strategin.


Ämnen i artikeln:

FiskeHavs- Och VattenmyndighetenÖstersjön

Den bild som målas upp i den nya svenska strategin för framtidens fiske behöver ifrågasättas. Det menar organisationen Baltic Waters 2030 som riktar kritik i samband med ett seminarium om strategin som arrangeras av Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket i dag. Baltic Waters 2030 menar att strategin säger att svenskt yrkesfiske bidrar till arbetstillfällen och en levande landsbygd, kust och skärgård. Samtidigt konstaterar organisationen att ett kollapsande torskbestånd och situationen för sill och strömming tydligt visar att det industriella fisket är negativt både för miljön och för samhällsekonomin. Enligt Baltic Waters 2030, som har gjort egna beräkningar, ligger den samhällsekonomiska nettokostnaden för det svenska industriella fisket på minus 387 miljoner kronor om året. 

”Även med hänsyn tagen till osäkerheter i statistikunderlaget är slutsatserna mycket tydliga. Såväl ur ett statsfinansiellt som samhällsekonomiskt perspektiv är det storskaliga fisket i Östersjön olönsamt”, skriver Baltic Waters 2030. 

Baltic Waters 2030 är också kritiska till att förvaltningen inte tar hänsyn till genetisk mångfald och att vetenskapliga rekommendationerna inte tar hänsyn till beståndens tillväxt. Slutligen riktar Baltic Waters 2030 skarp kritik mot att Sverige i den nya strategin inte flyttar ut trålgränsen. Enligt forskare skulle det enligt Baltic Waters 2030 göra stor skillnad för sillens och strömmingens förmåga till reproduktion om trålgränsen flyttades ut från fyra till tolv sjömil.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.