Biologisk mångfald
FN: Akut läge för biologisk mångfald - men det finns hopp
Publicerad: 16 september 2020, 09:36
Läget för den biologiska mångfalden är mer akut än någonsin - men det börjar hända positiva saker. Här en jordekorre i jordbrukslandskapet. Foto: Pixabay
Nu duggar rapporterna tätt om det akuta läget för den biologiska mångfalden. Vid det pågående mötet i FN:s generalförsamling släpptes i går en ny FN-rapport som konstaterar att läget är akut, men kan vändas.
Ämnen i artikeln:
BiodiversitetFN:s konvention för biologisk mångfald släppte i går sin femte rapport om hur det står till med den biologiska mångfalden, Global Biodiversity Outlook Report. Enligt rapporten nås inget av de 20 mål som antogs 2010 för att hejda den pågående massutrotningen, de så kallade Aichi-målen. Men trots att massutrotningen fortsätter i en tidigare aldrig skådad hastighet så har det skett förbättringar och sex av målen har uppfyllts delvis.
Bland annat har avskogningstakten minskat med en tredjedel jämfört med decenniet före, det finns positiva exempel på där fiskepopulationer fått förbättrad status efter riktade insatser och skyddet av områden har ökat från 10 till 15 procent på land och från 3 till 7 procent i haven. För områden som är särskilt viktiga för den biologiska mångfalden har skyddet ökat från 29 till 44 procent. Insatser har också gjort att utrotning av arter stoppats, förutom genom skydd även genom till exempel reintroduktion av räddade arter, bekämpning av invasiva arter och begränsning av jakt.
”Utan sådana insatser skulle utrotningen av fåglar och däggdjur under det senaste decenniet sannolikt ha varit två till fyra gånger större”, konstaterar FN i rapporten.
Regeringen påminner i samband med rapporten om att den i budgetpropositionen för 2021 bland annat kommer att föreslå ökade insatser för att skydda natur, ökade insatser för vård av natur, stärkt arbete mot invasiva arter samt återvätning av dikade våtmarker.
”En livskraftig natur är ett starkt skydd mot ett förändrat klimat. Vi behöver skydda den natur hotade arter lever i, återställa naturliga livsmiljöer och öka trycket i frågan globalt”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar.
Trycket, som Isabella Lövin nämner, håller nu på att byggas upp internationellt. I förra veckan släppte WWF sin Living Planet Report 2020, i går släppte brittiska BBC filmen ”Extinction: The Facts” av naturprogram-makaren David Attenborough. Den 16-19 november ska virtuella FN-möten i konventionen om biologisk mångfald hållas inför nästa års uppskjutna partsmötet för konventionen, där förhoppningen finns att skapa ett nytt ”Parisavtal” för biologisk mångfald.
Läs rapporten