Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

FN-chef: Dags att stoppa massutrotningen

Publicerad: 21 januari 2020, 11:09

Den pågående artutrotningen måste stoppas enligt FN-chef. Här ett enormt rapsfält utan åkerholmar.

Foto: Pixabay


2020 får inte bli bara ett till år av konferenser om den pågående massutrotningen av planeten. Det säger Elizabeth Maruma Mrema, ansvarig för ett nytt ”Parisavtal” för biologisk mångfald som ska förhandlas fram i höst.


Elizabeth Maruma Mrema intervjuas av den brittiska tidningen The Guardian i samband med det pågående toppmötet Världsekonomiskt Forum i Davos, som har rankat förlust av biologisk mångfald som världens tredje största risk under det kommande året, mer sannolik och mer allvarlig än infektionssjukdomar, terrorattacker och mellanstatliga konflikter.

Elizabeth Maruma Mrema är tillförordnad verkställande sekreterare för FN:s konvention om biologisk mångfald och arbetar som sådan för ett genombrott på det femtonde partsmötet om konventionen om biologisk mångfald, COP15, som ska hållas i den kinesiska staden Kunming den 5 oktober, där ett globalt ramverk för biologisk mångfald efter 2020 ska förhandlas fram. 

FN:s internationella forskarpanel om biologisk mångfald, IPBES, publicerade i maj förra året en uppmärksammad rapport om biologisk mångfald och ekosystemtjänster som visade att situationen är allvarlig och på sina håll mycket allvarlig; om dagens trender fortsätter riskerar en halv till en miljon av dagens drygt åtta miljoner arter att utrotas, ytterligare ekosystemtjänster kommer gå förlorade och de globala hållbarhetsmålen kommer inte att nås.

Ett första utkast till FN-avtal om den biologiska mångfalden publicerades i förra veckan. Enligt utkastet ska minst 30 procent av planeten skyddas, spridningen av invasiva arter kontrolleras och plastnedskräpningen och övergödningen minskas med 50 procent. 

Till The Guardian säger Elizabeth Maruma Mrema att världens ledare måste agera nu för att stoppa avskogningen och föroreningen av vår planet och avvärja klimatkrisen, annars riskerar vi människor att få bo i en tom värld. 

I april håller FN ett toppmöte för unga på temat, där man hoppas att klimataktivisten Greta Thunberg ska delta.

”Det som förhandlas fram i dag kommer att påverka våra barn mer än oss vuxna. De vill försäkra sig om att världen som lämnas över till dem inte bara beslutades av oss utan att de också deltog i beslutsprocessen”, säger Elizabeth Maruma Mrema till The Guardian.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.