tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Förhöjd temperatur leder till minskad fertilitet hos insekter

Publicerad: 13 november 2018, 15:25

Perioder när temperaturen är högre än normalt skadar fertiliteten hos haninsekter allvarligt. Det visar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

BiodiversitetGlobal UppvärmningVäxthuseffektenKlimatförändringar

När hanskalbaggar utsattes för en fem dagar lång period av förhöjd temperatur i ett laboratorium reducerades deras spermieproduktion med tre fjärdedelar medan honorna förblev opåverkade.

I experimentet använde sig forskarna av arten röd mjölbagge, en tropisk skalbagge som lever i 35 graders värme. När skalbaggen exponerades för temperaturer på 42 till 44 grader föll skalbaggarnas fertilitet. Avkomman fick dessutom defekter som ledde till 20 procent kortare livstid och till att avkomman, i sin tur, fick ännu mindre avkomma. Om skalbaggarna exponerades för höga temperaturer med tio dagars mellanrum minskade avkomman med 99 procent.

Anledningen till att studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften som publicerats i Nature Communications journal, utfördes på just skalbaggar är att de 400 000 skalbaggsarter som finns på jorden representerar en fjärdedel av alla kända arter. Tidigare forskning har visat att skalbaggar minskat kraftigt under de senaste 30 åren. I Puerto Ricos regnskogar finns idag 80 procent färre skalbaggar än för 30 år sedan. Studier som gjorts i tyska naturreservat visar att skalbaggarna där minskat med 75 procent.

Hur värmevågor påverkar skalbaggarnas spermieproduktion är inte helt klarlagt men forskarna noterade skador i spermiernas membran. De menar också att det är troligt att DNA i spermierna skadas, och att skadorna förs vidare till avkomman.

Hos de flesta varmblodiga handjur skyddas spermierna från överdriven värme genom att testiklarna finns placerade utanför kroppen. Men tidigare forskning har visat att hög värme kan skada fertiliteten hos människor, kor, får och andra däggdjur. Forskarna bakom studien säger till tidningen The Guardian att upptäckten kan ha relevans för mänsklig fertilitet. Flera studier har visat att västerländska mäns spermaproduktion minskat kraftigt sedan 1970-talet.

Studien är den första av sitt slag som genomförts på kallblodiga djur. Majoriteten av alla arter på jorden är kallblodiga. Kallblodiga djur är betydligt känsligare för temperaturskillnader än varmblodiga arter.

Länk till studien

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev