Biologisk mångfald
Forskarlarm: Pesticider slår fortfarande hårt mot den biologiska mångfalden
Publicerad: 1 februari 2010, 10:11
En ny studie från SLU visar att användningen av kemiska bekämpningsmedel mot insekts- och svampangrepp ger långt värre effekter på den biologiska mångfalden än man tidigare trott.
Kemiska bekämpningsmedel slår hårt mot växter, insekter och fåglar. Det visar en studie från SLU som studerat nio jordbruksområden i Europa. Studien visar att en fördubbling av avkastningen i jordbruket innebär en halvering av växtarterna på odlingsmarken. Dessutom försvann en tredjedel av jordläparna och fåglarna.
Studien visade också att användningen av kemiska bekämpningsmedel till viss del motverkade sitt eget syfte då den biologiska kontrollen av skadegörare försämrades drastiskt då de naturliga fienderna försvann.
– Trots ett antal politiska åtgärder inom EU sedan 1990-talets början har man alltså inte lyckats minska de stora negativa effekterna av kemiska bekämpningsmedel i jordbruket, säger professor Jan Bengtsson vid SLU som fungerat som koordinator för det europeiska projektet.
Jan Bengtsson menar att det behövs en storskalig förändring i jorbruket för att komma tillrätta med problemet. På gårdar med ekologisk odling motverkas visserligen pesticidernas negativa effekter till en viss del. Men Jan Bentsson konstaterar att fåglar, däggdjur fjärilar och insekter söker föda över stora områden som täcker flera gårdar. Därför räcker det inte att enskilda gårdar försöker motverka användningen av växtskyddsmedel.
– Vi tror att det behövs en storskalig förändring av jordbruket, i riktning mot en minimerad användning av pesticider, för att behålla rikedomen av arter i jordbrukslandskapet. Då kan vi också göra det möjligt för naturliga fiender att kontrollera växtskadegörarna, säger han.