Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Fortum toppar index om biologisk mångfald

Publicerad: 20 maj 2020, 09:55

Finska Fortum och det danska vindkraftsbolaget Ørsted är bäst i Norden på att hantera biologisk mångfald enligt ett nytt biodiversitetsindex. LKAB och SCA toppar den svenska listan.


Finska Fortum och och det danska vindkraftsbolaget Ørsted är totalvinnare när konsultförtaget Ecogain i dag presenterade sitt årliga biodiversitetsindex över hur företag i Sverige och Norden hantera biologisk mångfald. 

LKAB och SCA toppar den svenska delen rankningen. Sex av de tio företagen högst upp på den svenska listan återfinns inom branscherna material, kraftförsörjning och energi. 

I ”Biodiversitetsindex 2020” granskas årsredovisningar och hållbarhetsredovisningar för de 100 största företagen i Norden och i Sverige. Utifrån den informationen ställs ett antal frågor som varje företag utvärderas mot. Sedan kategoriseras företagens ambitionsnivå utifrån tre färger beroende på om företaget satt mål kring biologisk mångfald och om detta är i enlighet med vad Ecogain uppfattar kommer att förväntas av vetenskapen framöver.

Inget av Sveriges 100 största företag får grönt ljus, 18 procent får gult ljus och 82 procent får rött ljus. Det betyder att fyra av fem undersökta svenska företag inte har något arbete som tyligt adresserar biologisk mångfald. Det kan tyckas vara ett nedslående resultat, men Anders Enetjärn, vd för Ecogain ser det inte så. 

– Vi gör inte det här för att kritisera och stjälpa företag, vi vill hjälpa till och var en del av lösningen. Det här kommer att var en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna framöver så potentialen till förbättring är stor, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

I en landsvis jämförelse mellan de fem högst rankade företagen i varje land tar Finland täten, följt av Danmark, Norge och sist Sverige.

Läs rapporten  

 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News