Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Gratis data för att skydda biologisk mångfald

Publicerad: 11 oktober 2022, 09:34

Gratisdata från FN ska öka skyddet för den biologiska mångfalden.

Foto: Göran Ekström, SLU.

Det handlar om att skydda planeten. Det konstaterar FN:s labb för biodiversitet som erbjuder stora mängder geodata alldeles gratis med målet att utveckla verktyg till skydd för biologiskt mångfald.

Ämnen i artikeln:

BiodiversitetFn

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Nu erbjuder FN gratis geodata från 40 källor med målet att underlätta faktabaserade beslut i miljöfrågor. Det är närmare bestämt UNBL, UN Biodiversity Lab som erbjuder det här till forskare, opinionsbildare och personer som vill utveckla mjukvara med målet att skydda biodiversitet, klimat och även hela planeten, som det står i pressmeddelandet från UNBL.

”Genom att ge öppen tillgång till geodata och analys I realtid, vill UNBL få i gång det nödvändiga arbetet för att skydda vår planets oersättliga biologiska mångfald och även bidra till att de globala målen nås”, säger Achim Steiner, UNDP, i en kommentar.

Plattformen erbjuder såväl nationell som global information om biologiskt mångfald. Användandet av FN:s gratisdata utgår från att de inte får användas för att skada utan i stället skapa största möjliga allmänna nytta. 

Läs mer om UN Biodiversity Lab

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev