Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Insektsmos på bilrutan avslöjar artdöd

Publicerad: 13 februari 2020, 14:32

Antalet mosade insekter minskade i en dansk studie med 80 procent på 20 år.

Foto: Mostphotos

Ja, det blir färre mosade insekter på vindrutan och det hänger ihop med förlusten av biologisk mångfald. Nu visar två studier på ett samband mellan det som många bilister upplever och FN:s larmrapport om hotande artdöd.


Hälften så många mosade insekter på registreringsskyltarna. Det blev resultatet när Kent Wildlife Trust i Storbritannien jämförde insektskollissionerna 2019 med 2004. I undersökningen utrustades personbilar med en ett rutnät kallat ”splatometer” för att uppskatta hur många ryggradslösa djur som bilarna kolliderade med. Och resultatet 0,1 ”splats” per engelsk mil innebär en halvering mot en liknande undersökning för 15 år sedan.

En ”splatometer” för att registrera insektskollisioner.

Foto: Kent Wildlife Trust

”Skillnaden som Kent Wildlife Trust har observerat speglar den nedgång som det har rapporterats om på många andra platser. Nu krävs fler studier för att visa i detalj om det finns en sådan trend och hur den i så fall ser ut”, skriver organisationen i en kommentar.

Resultatet från Storbritannien ligger i linje med en större studie från Danmark som publicerats i den vetenskapliga tidskriften ”Ecology and evolution”. En studie som jämför insekter som mosats mot vindrutor mellan 1997 och 2017 och pekar på en nedgång med 80 procent mellan start- och slutår. Nedgången av insekter kopplas i studien även till en minskning av bland annat svalor, som till stor del lever på insekter. 

Den danska bilstudien kompletterades även med insektsnät och fällor vilka visar på samma trend. I undersökningen från Kent gjordes även en jämförelse mellan nya och gamla bilar, då gamla bilar ofta är mindre strömlinjeformade vilket skulle kunna ge upphov till fler insektskollisioner. Enligt undersökningen krockade dock fler insekter med nya bilar än med äldre.

Resultaten av de två studierna pekar på den pågående artdöd som FN:s expertpanel IPBES pekade ut i en uppmärksammad rapport förra året. Enligt IPBES-rapporten hotas upp till en miljon arter av djur och växter av utrotning.

Det beror artdöden på

På land och i sötvatten är förändrad markanvändning den viktigaste orsaken till förlust av biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Näst störst hot mot den biologiska mångfalden är jakt, fiske, skörd och avverkning.

Även klimatförändringar utgör ett direkt hot mot många arter.

Källa: IPBES

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.