Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Ipbes: Så kan nya pandemier undvikas

Publicerad: 30 oktober 2020, 10:27

Konsumtionen av bland annat palmolja, tropiskt virke och sällsynta jordartsmetaller ökar risken för nya pandemier enligt den internationella panelen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, Ipbes. Här ett palmoljeplantage i Peru.

Foto: © Robert Guimaraes Vasquez, Climate Alliance Org/Flickr

Att förebygga nya pandemier kostar bara en hundradel jämfört med den ekonomiska kostnaden för själva pandemierna, konstaterar Ipbes och berättar hur riskerna för nya panemier kan förebyggas. Det handlar bland annat om konsumtionen av palmolja.


I framtiden kan vi vänta oss att pandemier uppkommer allt oftare, sprids snabbare, orsakar mer skada och dödar fler än sjukdomen Covid-19. Det konstaterar Ipbes, den internationella panelen om biologisk mångfald och ekosystemtjänster, i en ny rapport.

Enligt rapporten som har skrivits av 22 ledande experter på området runtomkring på jorden finns det i naturen uppskattningsvis 1,7 miljoner oupptäckta virus hos däggdjur och fåglar och av dessa skulle mellan 540 000 och 850 000 kunna infektera människor. Att istället förebygga dessa pandemier skulle enligt rapporten kosta endast en procent av vad pandemierna skulle kosta världens ekonomier om de bryter ut.

”Förändringar i hur vi använder mark, expansion och intensifiering av jordbruk och ohållbar handel, produktion och konsumtion orsakar störningar i naturen och ökar kontakten mellan vilt, boskap, patogener och människor. Det här är vägen till pandemier”, säger Peter Daszak, ordförande för EcoHealth Alliance och ordförande för den workshop som ledde fram till rapporten, i en kommentar.

Rapporten pekar ut åtskilliga sätt att minska riskerna för nya pandemier. Bland annat skulle kopplingarna mellan konsumtion av palmolja, rörsocker, tropiska trädslag, sällsynta jordartsmetaller, kött och viltprodukter och ökad pandemirisk, förlusten av biologisk mångfald och klimatförändring kunna belysas genom kampanjer och åtgärdas med beskattning.

Läs en sammanfattning av rapporten

Läs hela rapporten

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.