söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

IUCN: Minst 10 procent av återstartspengar bör gå till naturen

Publicerad: 13 september 2021, 09:41

Frankrikes president Emmanuel Macron talar med sin minister för ekologisk omställning Barbara Pompili vid IUCN:s världskongress i den franska staden Marseille. Foto: Daniel Cole / TT

Ämnen i artikeln:

Skyddad naturBiodiversitet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


 

På fredagen avslutades IUCN:s världskongress, som beslutar om styrelse och arbetsprogram för världens största naturvårdsorganisation. Kongressen fokuserade på tre övergripande teman: det kommande ramverket för biologisk mångfald, naturens roll vid återstarten från pandemin och transformationen av det finansiella systemet för att gynna naturen. Delegaterna röstade bland annat för att uppmana världens regeringar att satsa minst 10 procent av sina återstartspengar efter pandemin på naturvårdsåtgärder. 

”IUCN:s kongress agerar som ett unikt, inkluderande globalt miljöparlament, där regeringar, NGO:er och urfolk alla har en röst. Besluten här i Marseille kommer driva åtgärder för att tackla biodiversitets- och klimatkriserna i det avgörande decenniet som kommer. Tillsammans sänder IUCN:s medlemmar ett kraftfullt budskap till Glasgow och Kunming: tiden för fundamental förändring är nu”, sade Bruno Oberle, generaldirektör för IUCN, på konferensen enligt en kommentar.

Vid kongressen antog IUCN:s 1500 medlemmar 148 resolutioner och rekommendationer, bland annat ska IUCN bilda en ny kommission om klimatkrisen. Till ny ordförande valdes Razan Al Mubarak.

Det gjordes också enskilda åtaganden på kongressen, bland annat åtog sig Frankrike att uppnå 30 procent skyddade områden till 2022 och ha fem procent av sitt havsområde i medelhavet under starkt skydd till 2027.  Ett åtagande om gröna stadsmiljöer gjordes av 30 kommuner och regioner. Och av länder kring västra Indiska Oceanen gjordes ett åtagande om ett nytt initiativ att skapa en regenerativ blå ekonomi.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev