Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Jämtkrafts VD: ”biologisk mångfald inte vårt affärsmål”

Publicerad: 8 september 2011, 06:16

Jämtkraft ska fördubbla effekten i vattenkraftverket – men vägrar att kosta på sig en fisktrappa. ”Biologisk mångfald är inte vårt affärsmål” säger han till Östersundsposten

Ämnen i artikeln:

Jämtkraft

Energibolaget Jämtkraft ska bygga ut och fördubbla effekten i vattenkraftverket i Billstaån i södra Jämtland – men vägrar att kosta på sig en fisktrappa för att rädda öringstammen. Något de lokala fiskeföreningarna kämpat för under lång tid, rapporterar Östersundsposten (ÖP)

I slutet av maj besökte en delegation från miljö- och jordbruksutskottet platsen och en ledamot undrade hur man skulle förmå privata bolag att ta miljöansvar när inte ens det kommunägda Jämtkraft var beredd att bygga en liten fisktrappa.

Jämtkrafts VD Anders Ericsson,
som också är ordförande i branschorganisationen Svensk Energi, menar att medborgarna vill satsa på förnybar energi och maximera vattenkraftsproduktionen. På frågan om inte biologisk mångfald är likvärdigt med klimatmålet svarar han.

– Det är inte vårt miljömål. Vi har inte biologisk mångfald som affärsmål.

Men varför miljöanpassar sig inte Jämtkraft frivilligt och anlägger en fisktrappa, industrin sätter ju sedan länge filter på sina skorstenar? undrar ÖP

– Vi har ingen nytta av någon trappa. Och vad vi och industrin gör regleras av miljödomstolen, och domstolen kom fram till att det inte behövs någon.

Det går enligt Anders Ericsson inte att anlägga en fisktrappa av good will-skäl men säger att Jämtkraft är öppen för att diskutera förslag om sponsring av en sådan.

Nu har en folkpartistisk
motion i fullmäktige gjort att politikerna fått upp ögonen för frågan, och bolagets ägardirektiv ska ses över. Lokalpolitikern Per Åsling (c ) säger till ÖP att det rör sig om ”löjligt små pengar” och att han inte förstår bolagets agerande.

Se här Jämtkrafts förskönande film om vattenkraft som visade sig vara inspelad i ett naturreservat

Här sågas reklamfilmsbluffen av sportfiskarna

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev