fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Jätteuppropet: 150 miljöorganisationer kräver bindande mål för restaurering av mark

Publicerad: 17 december 2021, 07:00

Peter Roberntz, WWF Sverige. Foto: WWF

Mer än 150 miljöorganisationer uppmanar nu EU-kommissionen att sätta bindande mål om att restaurera 15 procent av EU:s land och havsområden till 2030.

Ämnen i artikeln:

Biodiversitet

KT


I enlighet med EU:s strategi för biologisk mångfald förbereder EU-kommission nu en lag med bindande mål för restaurering av ekosystem, särskilt sådana som lagrar koldioxid, förebygger och mildrar naturkatastrofer och stöder hälsosam jordbruksmark och pollinering.

I ett brev till EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans och kommissionär Viginijus Sinkevičius, argumenterar miljöorganisationerna för att EU-kommissionen ska föreslå ett lika tydligt mål för restaurering av ekosystem som för utsläpp av växthusgaser.

Mål baserade på andel välmående ekosystem enligt EU:s art- och habitatdirektiv är otillräckliga, eftersom rapporteringen har för många luckor, menar miljöorganisationerna.

Ett 15-procentsmål skulle betyda restaurering av 650 000 kvadratkilometer land och, 1000 kvadratkilometer vatten och 178 000 kvadratkilometer floder.

WWF är en av organisationerna som står bakom uppropet, tillsammans med bland andra Greenpeace och Jordens Vänner.

– Inom EU finns många degraderade ekosystem. Vi ser ett stort behov av att bevara biologisk mångfald, men också ekosystemtjänster och resilienta och motståndskraftiga ekosystem, säger Peter Roberntz, senior rådgivare och talesperson för WWF Sverige, till Aktuell Hållbarhet.

- I Sverige har vi dikat ut extremt många våtmarker och vi har också bedrivit ett skogsbruk som har degraderat våra ekosystem. Ett sådant här mål skulle innebära att vi måste öka arbetet för att återskapa dem, dels genom att återväta marker, dels genom fler hyggesfria metoder för skogsbruk, säger han.

EU skulle ha presenteras sitt lagförslag innan årets slut men det ser ut att ha skjutits upp till den 23 mars 2022, enligt Ends Europe.

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev