Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Kravdjur betar oftare på naturbetesmark

Publicerad: 17 maj 2021, 10:10

Endast tre procent av naturbetesmarkerna finns kvar jämfört med mitten av 1800-talet. Av de KRAV-certiferade får- och nötdjuren betar 91 procent på naturbetesmark, jämfört med 80 procent på andra gårdar.

Foto: Raquel GM

Får och nötdjur som är Krav-certifierade betar oftare på naturbetesmark och bidrar därför till bibehållen artrikedom. I dag finns bara tre procent av naturbetesmarken kvar, jämfört med mitten av 1800-talet.


”Naturbetesmarker som betas är mycket viktiga för den biologiska mångfalden. De flesta KRAV-certifierade gårdar har sina djur betande på naturbetesmarker, och vår analys visar att merparten av KRAV-märkt kött från får och nötdjur bidrar till att bevara dessa marker. Dessutom vistas KRAV-certifierade djur utomhus extra mycket jämfört med andra”, säger Anita mark. Motsvarande siffra på andra, icke-certifierade gårdar är 80 procent.

”Naturbetesmarker som betas är mycket viktiga för den biologiska mångfalden. De flesta Krav-certifierade gårdar har sina djur betande på naturbetesmarker, och vår analys visar att merparten av Krav-märkt kött från får och nötdjur bidrar till att bevara dessa marker. Dessutom vistas Krav-certifierade djur utomhus extra mycket jämfört med andra”, säger Anita Falkenek, vd för hållbarhetsmärkningen Krav i en kommentar.

I snitt finns 40 växtarter per kvadratmeter naturbetesmark. De kan ha betats i hundratals år och inte påverkats av vare sig odling, gödsling eller besprutning, därav artrikedomen. Men jämfört med mitten av 1800-talet finns bara omkring tre procent av naturbetesmarken kvar. För att naturbetesmarken och arterna ska överleva måste de fortsätta betas.

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.