onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Kritiken mot S: Ansluter sig till ”högerpartiernas förakt mot EU:s klimat- och miljöpolitik”

Publicerad: 24 augusti 2022, 11:42

Emelie Jansson, WWF och Maria Gardfjell är starkt kritiska mot vad de menar är en omsvängning av Socialdemokraternas och Sveriges miljöpolitik.

Efter Annika Strandhälls svar fortsätter kritiken mot Socialdemokraterna, efter att de röstat med C, M, KD och SD för att stoppa att EU får lagstifta om en bärande del av EU:s gröna giv. Den gröna given är det omfattande paket som syftar till att med ett enat grepp vända klimat- och naturkriserna.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaMiljöpartietVärldsnaturfondenWWFAnnika StrandhällBiodiversitetMiljöpolitikKlimatpolitikNaturskydd

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Kritiken mot S fortsätter efter Annika Strandhälls svar på varför regeringspartiet röstade med oppositionen i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att stoppa att EU får lagstifta om naturrestaurering. Lagstiftningen är en bärande del av EU:s gröna giv som ska vända klimat- och naturkriserna.

– Att S i riksdagen inte står bakom regeringens linje är högst anmärkningsvärt. Det är inte första gången som minoritetsregeringen inte får igenom förslagen i riksdagen. Men de behöver ju inte ansluta sig till högerpartiernas förakt mot EU:s klimat- och miljöpolitik, säger Maria Gardfjell (MP), första vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, till Aktuell Hållbarhet.

Även från Världsnaturfonden WWF-kommentar fortsätter kritiken efter Strandhälls svar:

– Det är tragiskt att Sverige mitt i en natur-och klimatkris väljer att försvaga miljökraven i stället för att höja ambitionen. Gemensam miljölagstiftning i EU brukar ses som en stor framgång med unionens samarbete. Vi är därför förvånade att regeringen hävdar att EU inte har beslutsmandat i frågan, främst på grund av den känsliga skogsfrågan. Det ger också en kraftfull signal att EU inte ska lagstifta kring natur, trots att behovet är uppenbart, säger Emelie Nilsson, sakkunnig svensk naturvårdspolicy på WWF, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt WWF innebär regeringens ställningstagande en försvagning av svensk miljöpolitik.

– Tidigare har Sverige varit ett av de mest progressiva länderna på miljöområdet inom EU. Men den senaste tiden har regeringen flera gånger vikt sig för högeroppositionens krav på försvagad miljöpolitik. Det är allvarligt eftersom vi är i ett läge då vi behöver mer verkstad i praktiken, inte mindre. En stor fördel med det nya lagförslaget är just att det ger tidsatta och bindande mål för att genomföra de befintliga naturvårdsdirektiven. Det sätter större press på medlemsländerna, säger Emelie Nilsson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev