måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Kunming-deklaration om biologisk mångfald undertecknad: ”Mycket tolkningsutrymme”

Publicerad: 14 oktober 2021, 09:24

Torbjörn Ebenhard, svensk förhandlare i konventionen om biologisk mångfald, ser att de vackra orden framöver måste fyllas med konkret innehåll. Foto: Annika Borg

FN-mötet COP 15 ledde på onsdagen till den så kallade Kunming-deklarationen, där världens ledare har enats om att krisen för biologisk mångfald är ett hot mot samhället och om vad som behöver göras för att vända krisen.

Ämnen i artikeln:

ArtskyddArtbevarandeCop 15FnBiodiversitetNaturvård

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


På onsdagen avslutades högnivåsegmentet vid FN-konferensen om biologisk mångfald i den kinesiska staden Kunming, COP 15. Mötet utmynnade i Kunming-deklarationen där världens ledare åtog sig att skapa ett ambitiöst ramverk för att vända den negativa trenden för biologisk mångfald så att en återhämtning börjar skönjas senast år 2030. Vid mötet deklarerade värdlandet Kina att man satsar cirka 230 miljoner USD på en ny fond för biologisk mångfald, Kunming Biodiversity Fund, vid sidan av Global Environment Facility, GEF. Även flera andra länder och finansinstitutioner gjorde ekonomiska utfästelser. GEF samt FN:s utvecklingsprogram UNDP och miljöprogram Unep åtog sig att snabba på tekniskt och ekonomiskt stöd till länder för att ta fram strategiska handlingsplaner för biologisk mångfald. 

Torbjörn Ebenhard, svensk förhandlare och föreståndare för Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet, konstaterar att världens politiker har enats om att vi befinner oss i en kris som hotar vårt samhälle samt att det krävs omedelbara åtgärder för en transformativ förändring.

– Det är väldigt mycket vackra fraser. Men frågan är vad det betyder när man pratar om att vi ska ha en hög ambitionsnivå och samtidigt säger att våra mål ska vara realistiska. Det finns så mycket tolkningsutrymme så de faktiska förhandlingarna om de kvantitativa målen kommer fortfarande att bli helt avgörande, säger han till Aktuell Hållbarhet.

För att åstadkomma den förändring som krävs behöver frågan om biologisk mångfald enligt Torbjörn Ebenhard sluta att vara en fråga för enbart länders miljödepartement och börja bli en fråga för hela regeringen.

Läs Kunming-deklarationen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev