måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Biologisk mångfald

Lindhagens känga till Pourmokhtari: ”Undrar om hon verkligen förstår vilka konsekvenser det här kommer få”

Publicerad: 16 februari 2023, 12:33

Att regeringen och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sänker miljöbudgeten de kommande åren kritiseras nu av Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad. Foto: Claudio Bresciani/TT & Jessica Gow/TT

Åsa Lindhagen, miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, är mycket kritisk till regeringens sänkning av miljöbudgeten. Ett hårt slag inte minst mot landets alla kommuner, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöBiodiversitetPolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


I morgon, fredag, kommer klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att medverka i två riksdagsdebatter som båda har att göra med regeringens sänkta anslag till miljö- och naturvård. 

Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, säger till Aktuell Hållbarhet att hon hoppas att debatterna kan bidra till att både regering, riksdagspolitiker och allmänheten bättre ska förstå vilket hårt slag nedskärningarna är mot landets kommuner. 

– Jag tycker det är fullkomligt ansvarslöst att mitt i en miljö- och klimatkris dra ner på så mycket av det arbete som i slutändan gör att vi i Sverige kan leva ett rikt liv i ett välmående samhälle, säger hon. 

Det var när budgetpropositionen för 2023 presenterades av regeringen i november förra året som det stod klart att anslagen till utgiftsområde 20, Allmän miljö- och naturvård, planeras att sänkas kraftigt de kommande åren. Prognosen för 2022 landade på 21,8 miljarder kronor, medan förslaget för 2023, 2024 och 2025 är på 19,5 miljarder, 14,6 miljarder respektive 9,9 miljarder, det vill säga mer än en halvering under mandatperioden. 

Bara neddragningarna för i år har redan fått stora konsekvenser och Naturvårdsverket meddelade häromveckan att det blir betydligt mindre pengar som nu kan gå till naturvård, biologisk mångfald och friluftsliv. Exempelvis blir det i år 931 miljoner kronor mindre till skötsel av värdefull natur och 550 miljoner kronor mindre till skydd av värdefull natur. Även många arbetstillfällen försvinner, inte minst på landsbygden.

– Det som gör mig mest orolig, säger Åsa Lindhagen, det är hur alla de mindre kommunerna i landet, som ofta redan har en ansträngd ekonomi, ska klara av det här. Vi i Stockholm har en fördel av att vi är så stora, och vi ska så klart också göra allt vi kan för att våra naturvårdsprojekt ändå ska bli av. Men för många andra är det här en katastrof. Det kan handla om hundratals projekt som inte kommer kunna genomföras.

Ett exempel som Åsa Lindhagen tar upp är det bland kommuner så populära Lona-bidraget, som handlar om att främja lokala naturvårdssatsningar. Här kan staten gå in med upp till 50 procent av kostnaderna, men på grund av budgetnedskärningarna blir det i år inte några nya projekt alls som kommer beviljas bidragsmedel. 

Ett annat exempel är att det inte heller kommer utbetalas medel till landets länsstyrelser för bekämpning av invasiva främmande arter. Något som också gör Åsa Lindhagen upprörd.

– Jag undrar om regeringen och Romina Pourmokhtari verkligen förstår vilka konsekvenser det här kommer få. Problemet med många av de invasiva arterna är att de lätt sprider sig, och att de då kan orsaka allvarlig skada för både ekosystem och infrastruktur. Skulle regeringen sen komma på bättre tankar om något år, ja då är situationen förmodligen ännu värre än i dag, så då blir det ju ännu dyrare att åtgärda det hela. 

Att allt det här dessutom sker mot bakgrund av att världens länder i slutet av förra året i Kanada, under Cop 15-mötet, enades om ett nytt globalt ramverk tänkt att vända den negativa trenden för biologisk mångfald och stoppa utrotningen av djur och växter, gör saken än mer bisarr, påpekar Åsa Lindhagen avslutningsvis: 

– Det om något skickar en signal om att regeringen verkligen inte bryr sig.

Aktuell Hållbarhet har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev